вівторок, 22 жовтня 2019 07:40

"Як Віталій побачив мертвого сина, кричав не своїм голосом"

— Малий спав на дивані. Лишила йому свічку на шкафу. Шоб не злякався, якщо проснеться. Вона впала і загорілася тряпка. Як прибігла — в хаті диму повно, дихать не було чим, — розповідає 45-річна Ірина Кучер із села Надеждівка Чаплинського району на Херсонщині.

13 жовтня залишила онука 2-річного Богдана самого в хаті. Пішла до сусідки, а звідти — на День села. Свічку запалила, бо в домі немає електрики. Півроку тому вимкнули за борги.

Повернулася майже опівночі, коли хата горіла. Богдана знайшли на підлозі біля замкнених дверей.

— Рятувальники швидко прибули й загасили пожежу. Але дитина вже померла, — каже Квіта Зао­бурна із рятувальної служби. — Ймовірна причина смерті — отруєння чадним газом.

Богдана виховував батько Віталій Кучер, 21 рік. Місяць тому сина йому привезла мати. Сказала, якщо не візьме — віддасть до дитячого будинку. Документи переслала поштою.

— Ми до пожежі не знали, що в них дитина живе. Віталій нормальний хлопець, роботящий. Після школи перебивався сезонними підробітками, — розповідає місцева Тетяна Куц, 39 років. — Познайомився з дівчиною по інтернету. Кажуть, вона з Харкова. Приїхала сюди, завагітніла, а потім Віталіка забрали в армію. Більше її тут ніхто не бачив. Зі слів баби, мати подзвонила до Віталія, коли ще дослужував. Пригрозила віддати Богдана. Йому шкода стало. Погодився виховувати.

Того вечора чоловіка вдома не було — гуляв на Дні села. Сина залишив на бабу.

— У хаті нічого практично не згоріло — тлів диван, шкаф. А дитина задихнулася. Хлопчик зміг би вибратися надвір, якби двері не заперли, — говорить Тетяна Куц. — Усі люди в шоці. Питали — чому не повідомили в сільську раду, що дитину мають. Кажуть, хотіли документи спочатку зробити.

Віталій 10 жовтня тільки повернувся зі служби. На роботу ще не влаштувався. Його мати Ірина Володимирівна ніде не працює і зловживає алкоголем. Місцеві винуватять її у смерті Богдана.

— Вона все життя п'є. Ніде не працювала, ні про що не дбала. Батько теж такий був. Помер торік, — розповідає місцева Валентина, прізвища не називає. — У Віталія ще старший брат є, Юрій. Хлопці жили самі по собі. Старший одружений. Дитина в нього, як вродилася — з лікарні віддавати не хотіли, бо в хаті антисанітарія.

Юрій із сім'єю живе окремо. Пройшов війну на Донбасі.

— А Віталій не закінчив 11-й клас. Пішов працювати, бо мусів за щось жити. Спокійний і відповідальний — тому й забрав дитину. Хоча документів, що саме він батько — немає, — каже Валентина. — У свідоцтві про народження він не вказаний. Мало від кого та жінка могла народити. Як Віталій побачив мертвого сина, кричав не своїм голосом. Намагався відкачати, але було пізно.

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за порушення норм пожежної безпеки.

— Триває досудове розслідування і призначена низка експертиз, — говорить Тетяна Пшонь з обласної поліції. — Якщо буде встановлена провина рідних у загибелі дитини — справу перекваліфікують.

Богдана Лазарєва поховали 16 жовтня в Надеждівці. Матері на кладовищі не було. Її не змогли розшукати й повідомити про смерть сина.

Зараз ви читаєте новину «"Як Віталій побачив мертвого сина, кричав не своїм голосом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі