середа, 20 червня 2007 07:00

Яготинському музею повернули 32 викрадені картини

Автор: фото: Олександр КУЦИЙ
  Завідувач картинної галереї Яготинського історичного музею на Київщині Віра Кольга показує картину Тетяни Яблонської ”Осінній мотив”, яку злодії поцупили торік у квітні. Експерти оцінюють це полотно в 170 тисяч гривень
Завідувач картинної галереї Яготинського історичного музею на Київщині Віра Кольга показує картину Тетяни Яблонської ”Осінній мотив”, яку злодії поцупили торік у квітні. Експерти оцінюють це полотно в 170 тисяч гривень

У ніч на 13 квітня 2006 року троє грабіжників перекусили ножицями по металу віконні ґрати в історичному музеї райцентру Яготин на Київщині. Затим 33-річний Олександр Тухлінков, 29-річний Володимир Кондратюк і 44-річний Володимир Бондар відкрили вікно й влізли через нього до картинної галереї на першому поверсі. Сигналізації в музеї не було.

Шум почула сторож-пенсіонерка Ніна Шипутаніна. В залі зустріла чоловіків у чорних масках.

— Не заважай, то ми пальцем тебе не торкнемося, — сказав один.

Грабіжники завели сторожа до комірки й зв"язали їй скотчем руки та ноги. Самі ж вирізали з рам шість найцінніших картин, на які мали замовлення. На цьому грабіжники не заспокоїлися й взялися знімати решту полотен. Деякі видерли, ламаючи й кидаючи під ноги дорогі рами. Деякі брали з дерев"яним оздобленням. Виносили картини через центральний вхід музею до припаркованого неподалік фургону "пежо". Вісім полотен запхали до машини прямо з рамами. Більше вже не влазило.

Зв"язана бабуся-сторож бачила через відчинені двері комірчини, як виносили картини. Старій стало зле. Грабіжники дали їй валідол та склянку води. Перед тим як утекти, нальотчики бабку розв"язали.

Тієї ночі з двох виставкових залів украли 33 роботи українських художників Миколи Глущенка, Сергія Шишка, Тетяни Яблонської та інших. Третьої зали, де виставлені малюнки на фанері, не чіпали.

— Вони забирали картини на полотнах, — каже завідувач картинної галереї музею 52-річна Віра Іванівна Кольга. — Хоча малюнки на фанері не менш видатні й дорогі.

Державний історичний музей у центральному парку Яготина має у фондах 560 картин. Серед украдених були найдорожчі полотна "Знову весна" Миколи Глущенка, "Осінній мотив" Тетяни Яблонської.

Кожну картину Київський науково-дослідний інститут судових експертиз оцінив у 170 тис. грн. Зазначають, що  на чорному ринку ціна цих полотен може бути значно вищою.

Музей у Яготині — єдиний заклад у райцентрі, де виставляють художні роботи. До нього приїздять екскурсії та митці з інших областей. Дорослий вхідний квиток коштує 2 грн, дитячий — 1 грн.

— Тих, хто дуже хоче пройти, але не має грошей, ми пускаємо безкоштовно, — каже Віра Кольга.

Яготинці телефонували в міліцію, пропонували допомогу в пошуку грабіжників. За кілька днів у кущах в іншій частині міста таки знайшли шість полотен.

Викрадені картини інститут судових експертиз оцінив у 2 мільйони гривень

— Багато з украдених картин — великі за розмірами, — каже начальник Яготинської міліції підполковник Юрій Шинкар. — Замовник попросив украсти лише шість полотен, а грабіжники поцупили аж 33. От їх жадність і згубила — всі картини не помістилися у маленькому фургоні. Які не влізли — викидали, лишаючи речові докази.

Викрадені картини інститут судових експертиз загалом оцінив у 2 млн грн.

За місяць міліція вийшла на виконавців — жителів міста Хмельницький.

— Ми обшукали їхнє житло, але картин так і не знайшли, — твердить Юрій Шинкар. — Уже на допиті з"ясували, що ховали їх у найманому боксі в Хмельницькому. Картину Сергія Шишка "В Голосієві" розшукуємо досі.

Володимир Бондар отримав вісім років в"язниці, бо попався на крадіжці не вперше. Його напарники — по три роки умовно. Міліціонери шукають замовника злочину й ще одного співучасника, який був посередником між грабіжниками та замовником.

Картини повернули музеєві минулої п"ятниці. Після пограбування в приміщенні встановили сигналізацію.

Правоохоронці кажуть, що на замовлення полотна з українських музеїв крадуть рідко. Вивезти й продати їх за кордоном важко. Зазвичай картини залишаються в приватних колекціях або висять на дачах українських олігархів.

Зараз ви читаєте новину «Яготинському музею повернули 32 викрадені картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі