неділя, 25 березня 2007 16:58

Адвоката Юрія Луценка судять за непокору міліції

Минулого четверга близько п"ятої вечора в офісі однієї з приватних столичних фірм затримали 41-річного адвоката Віктора Василюка. За непокору працівникам міліції проти нього порушили адміністративну справу. В п"ятницю її розглядав Святошинський райсуд Києва.

Із Василюком зустрічаємося на виході з суду. Тут його чекають родичі — син Юрій приїхав по батька на "мазді".

— Це все тому, що я — адвокат Луценка, — каже Василюк "ГПУ" й запрошує сховатися від вітру в автівці. — Вже не перший рік консультую з різних складних юридичних питань, але такого ще не було.

Віктор Василюк спокійно доводить, що виграє сфабриковану проти себе справу.

— Учора по обіді я заїхав до однієї приватної фірми, — каже адвокат. — Мене запросили проконтролювати позапланову перевірку податкової міліції. Я сидів мовчки, спостерігав. Перший заступник начальника податкової міліції Святошинського району Микола Бездушний роздавав розпорядження підлеглим. Їх було близько двадцяти. Всі в цивільному.

Правоохоронці попросили в адвоката документи. Василюк показав посвідчення. Міліціонери стали виганяти його на вулицю й доповіли про це Бездушному.

— Я представився ще раз, — каже Василюк. — Бездушний почав кудись телефонувати, з кимось шушукатись. На виклик приїхав наряд міліції на "бобику". Бездушний наказав скласти проти мене протокол за непокору міліції.

Адвокат каже, що прапорщик Віктор Слюсаренко представився лише тоді, коли його про це попросили тричі. Потім правоохоронці заштовхали Василюка в клітку багажника машини й відвезли до райвідділу. Там склали протокол про непокору й відпустили. На 12-ту годину наступного дня запросили до суду.

— Зранку податківці ходили по фірмі, шукали людей, які б заявили про мій опір, — каже адвокат. — Але ті відмовилися брехати. Три свідки на суді сказали, що я не чинив ніякого опору. Хоча згідно з законом міг опиратися, адже міліціонери були без форми.

— В Україні систематично порушують права адвокатів, — каже "ГПУ" 41-річний Голова Київського юридичного товариства Олег Березюк, який захищав Василюка в суді. — Але випадок із Віктором — перший, коли захисника не просто вигнали, а нахабно затримали. Його присутність на фірмі заважала перевіряльникам зловживати владою. Ми вимагаємо  порушити кримінальну справу й притягнути причетних до відповідальності. Адже порушили щонайменше три статті Кримінального кодексу — "зловживання владою", "службовий підлог" та "перешкоджання адвокатській діяльності".

Віктор Василюк — адвокат екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

20 березня у квартирі Луценка робили обшук. До цього екс-міністра двічі допитували в Генпрокуратурі. Представник президента у Верховній Раді Роман Зварич назвав цей інцидент "цинічною політичною розправою".

Зараз ви читаєте новину «Адвоката Юрія Луценка судять за непокору міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі