пʼятниця, 29 лютого 2008 07:14

Адвокат Салов подарував сиротам мільйон

— Я не забираю у сиріт мільйон, хоч чесно його заробив, — каже "ГПУ" 49-річний Сергій Салов, адвокат із Донецька. Він має право на половину з 2 млн грн, які Держказначейство виділить трьом дітям і матері Світлани Зайцевої з Макіївки.

"ГПУ" писала про Зайцеву в номері від 7 лютого 2007 року. Жінка опинилася за ґратами 2000-го. Тоді її, матір двох дітей, звинуватили у вбивстві чоловіка, якого вона ледве знала. Світлані дали 7,5 року в"язниці. Там вона захворіла на туберкульоз.

За півтора року знайшли справжніх убивць. Після звільнення Зайцева кашляла кров"ю. Вона почала зустрічатися з чоловіком, народила третю дитину. 3 квітня позаторік 28-річна жінка померла. Її мати — Тетяна Бережна подала до суду. Від прокуратури та управління Держказначейства в області вимагала 3,75 млн грн компенсації.

Суд змусив виплатити по 500 тис. грн матері і трьом дітям Світлани. 22 січня 2008-го вирок набрав чинності. А 21 лютого Тетяна Бережна померла. Незадовго до цього розгорівся скандал між її адвокатом Саловим і його колишнім секретарем Касьяновим.

— За місяць до апеляційного суду я дізнався, що є договір між Саловим і Бережною, — пояснює Максим Касьянов, 30 років. — Начебто Тетяна має віддати адвокатові половину суми. Але я неодноразово публічно заявляв, що ми допомагаємо безкоштовно.

Касьянов зауважує, що Тетяна Бережна не мала права підписувати такий договір. Вона могла розпоряджатися лише своїми 500 тис. грн.

Через смерть єдиного опікуна сироти не можуть отримати гроші. Їх знімуть із рахунку, коли діти досягнуть повноліття, або коли їм призначать нового опікуна. Подейкують, бажання стати ним виявив Касьянов. Однак він спростовує ці чутки.

— Перед смертю Бережна скасувала своє доручення Салову і написала на мене. Я можу представляти її інтереси, відкривати рахунки, однак не маю права розпоряджатися грошима.

Адвокат Салов говорить, що має право на 1 млн грн.

— Договір про юридичні послуги справді передбачав, що я отримаю половину виграної суми, — зізнається він. — Але ж хто тоді знав, що буде так багато. Максимальна шкода, яку стягували з держави досі, — не більше 100 тисяч. Коли ми познайомилися, Бережна не мала копійки, їй відмовляли адвокати. Я витрачав гроші на суди, позичав на операцію. Після засідання зателефонував їй у лікарню привітати, а вона заявила, що мільйон — то для мене забагато.

Сергій Петрович вважає, що розірвати з ним доручення Тетяну Бережну підговорив Касьянов.

— Я став непотрібен як адвокат, коли виконав свою роботу, — каже Салов. — У цей момент про хвору й багату Бережну починає дбати Касьянов. Не здивуюся, якщо він завтра виявиться її вдівцем чи ожениться з бабусею Дусею (78-річна Євдокія Оболенських, бабуся Світлани Зайцевої. — "ГПУ"). Це єдина можливість стати опікуном. Свій гонорар я заробив чесно, однак відмовляюсь від нього на користь сиріт.

Гроші на рахунки неповнолітніх Ганни, Тетяни і Євгена досі не надійшли.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат Салов подарував сиротам мільйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі