пʼятниця, 24 лютого 2017 07:20

"Я ваш феодал, ви — мої раби"

Автор: ФОТО З САЙТА www.rbc.ua
  Депутат Миколаївської обласної ради Сергій Чмирь неодноразово потрапляв у поле зору поліції. Покараний жодного разу не був
Депутат Миколаївської обласної ради Сергій Чмирь неодноразово потрапляв у поле зору поліції. Покараний жодного разу не був

— Чому ви тут стали? У мене єсть права, понімаєте. Да, я п'яний. Даю тисячу гривень, — каже депутат Миколаївської обласної ради 55-річний Сергій Чмирь.

Удень 16 лютого поліцейські зупинили його на в'їзді в ­Миколаїв. Джипом "Тойота Ленд Крузер-200" вагою 3 т керував п'яний. Показати документи та проходити медогляд відмовився.

— Це не те порушення, яке можна пробачити, — говорить патрульний. Складає адміністративний протокол про керування транспортним засобом у стані сп'яніння.

Сергій Чмирь — народний депутат п'ятого скликання від Соціалістичної партії, директор державного підприємства "Дослідне господарство "Агрономія" в Арбузинському районі на Миколаївщині.

Воно — одне з найбільших в області. Обробляє майже 6,5 тис. га землі, вирощує елітні сорти зернових, відгодовує свиней, корів. Має млин, ковбасний і макаронний цехи, два бари, три магазини, готель. Але урожаї й інші виробничі показники у звітах у кілька разів гірші, ніж у довколишніх господарствах. Бо більша частина йде не державному підприємству, а "наліво". Під боком у "Агрономії" розташовані комори сільськогосподарського підприємства "Ніка-агро", яке є власністю Чмиря.

27 жовтня 2012 року на перетині вул. Потьомкінська й Садова в Миколаєві Сергій Чмирь протаранив "Мерседесом" сріблясте "Шевроле Авео". З місця аварії утік. Скалічив дружину водія "Шевроле". Частково відшкодував збитки й покарання не поніс.

Не потрапив до в'язниці Сергій Чмирь і за набагато тяжчі злочини.

У грудні 2009-го він очолював Українську державну насіннєву інспекцію. Працівники Служби безпеки України затримали його в момент отримання $5 тис. хабара, порушили справу. Слідчі розповідали, чиновник створив вертикаль збору грошей. Кожен керівник обласного управління інспекції щомісяця передавав $3 тис. Суд першої інстанції оголосив Сергієві Чмирю вирок — п'ять років в'язниці з конфіскацією майна. Апеляційний змінив його на два роки умовно, з півторарічною забороною обіймати керівні посади в державних структурах. Щойно термін минув, Сергій Михайлович поновився на посаді директора ДП "Агрономія". Там головним бухгалтером працює його дружина Світлана. Попереднього керівника звільнили за 5 тис. грн недостачі.

2007 року Сергій Чмирь побив завідувачку зернотоку підприємства Ганну Литвин. Бо зникли 180 кг насіння люцерни. Прокурор оцінив збитки у 180 грн, зобов'язав відшкодувати їх і закрив справу. А Чмирь виніс власний "вирок":

— Ви ох… єлі. Перестали мене боятися, крадете під носом. Боїтеся якогось прокурора, а не мене. Я — ваш феодал, ви — мої раби, — говорив до вагітної Ганни Литвин і бухгалтера, яка оцінила насіння в 1 грн за кілограм. Потім побив обох жінок.

Ганна Литвин потрапила до лікарні, написала відкритого листа губернатору. Однак за кілька днів відмовилася від своїх слів. Директора не покарали.

27 квітня торік Сергій Чмирь при свідках побив голову Арбузинської районної ради Олександра Палія в його службовому кабінеті. Потрощив комп'ютер і меблі. Але йому й досі не оголосили підозру.

Нещодавно фінансова інспекція виявила на держ­підприємстві нестачу 4,5 млн грн. Директора не покарали, хоч його попередника звільнили за меншу в 900 разів суму. Мабуть, недарма Чмиря називають людиною президента Національної академії аграрних наук Ярослава Гадзала, якому підлегле ДП "Агрономія".

Чмиря також вважають крупним спонсором партії "Батьківщина" та помічником у корупційних оборудках головного бютівця області Михайла Соколова. Його нещодавно звільнили з посади першого заступника голови облради.

Торік поліцейські зареєстрували кримінальні провадження за фактами захоплення товариством "Ніка-Агро" Сергія Чмиря врожаю соняшнику з 29 га фермера Олександра Клопова й за напад на працівників фермера Гнієла Мхітаряна. За грабіж і розбій Чмирю досі не оголосили підозру, слідство не ведуть.

Кілька років тому Чмирь вимагав, щоб його власному підприємству "Ніка-агро" віддав землю фермер Гнієл Мхітарян, але той відмовився. Почалися погрози. А 13 липня 2014-го підпалили трактор "Білорус" Гнієла, за місяць — його хату. Ще за тиждень спалили шини сільськогосподарської техніки. Наступного року будинок горів удруге, а самого Мхітаряна було "замовлено". Як і в інших випадках, поліція та прокуратура бездіють.

Зараз ви читаєте новину «"Я ваш феодал, ви — мої раби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі