четвер, 22 січня 2009 17:57

"80 відсотків серійних убивць катували тварин"

  Грудень 2002 року. Ландшафтний парк ”Трахтемирів” на Черкащині. Тодішній керівник Держуправління справами Ігор Бакай із дружиною Наталією та послом Росії в Україні Віктором Черномирдіним (у центрі) хизуються впольованими кабанами
Грудень 2002 року. Ландшафтний парк ”Трахтемирів” на Черкащині. Тодішній керівник Держуправління справами Ігор Бакай із дружиною Наталією та послом Росії в Україні Віктором Черномирдіним (у центрі) хизуються впольованими кабанами

50-річний Володимир Борейко працював у Міністерстві екології, але покинув службу на знак протесту проти бездіяльності чиновників і зайнявся громадською роботою. Створив Київський еколого-культурний центр. Активно захищає природу від нищення її людиною.

Депутати яких партій є найзатятішими мисливцями?

— "Регіонали" і "бютівці".

А "Наша Україна"?

— Я не маю на увазі простих мисливців, які раз на п"ять років ходять на вовків, щоб, наприклад, уберегти від їхніх нападів худобу, а тих, кому в кайф убивати. Отримувати задоволення від убивства тварин може тільки хвора людина. Народному депутатові їхати в Африку, щоб убити жирафу чи носорога, має бути соромно. Адже стріляти в них — це те ж саме, що стріляти в сарай — не промахнешся. Тим більше, що ці тварини взагалі не втікають.

Чому на Заході висміюють політиків, музикантів, інших публічних діячів, які ходять у хутрах та одязі зі шкіри, а в нас цього немає досі?

— Законодавцями моди є насамперед відомі актори, політики, співаки. Хто з українських зірок виступив на захист тварин? Та ніхто. А там — Пол МакКартні і його донька Стелла — знаменитий модельєр, Челентано, Бріджит Бардо і мало не пів-Голлівуда. Навіть у Росії Андрій Макаревич із Лаймою Вайкуле поїхали на Північ боротися з відстрілом більків — новонароджених дитинчат гренландського тюленя. Натомість у нас "ВІА Гра" виступає в хутрах, Руслана Лижичко — у шкірі та хутрах. При цьому ще й хвалиться, скільки метрів шкіри пішло на її костюми. На Заході це було б неможливо, бо її платівок ніхто не купував би.

Але в нас і політики не переймаються захистом тварин.

Народному депутатові їхати в Африку, щоб убити жирафу чи носорога, має бути соромно

— Так. Кравчук, Волков, Кучма, Шуфрич, Сівкович і багато інших хваляться перед журналістами своїми впольованими трофеями. На Заході політик скоріше зізнається в "голубизні", аніж у тому, що він полює на тварин.

А в Росії?

— Там пішли ще далі. Жириновський зняв про себе фільм, де він стріляє в сірих ворон із вікна поїзда. Зараз у Росії, та й в Україні вже теж, з"явилася нова мода — елітні мужики в камуфляжах на багатих тачках і з гвинтівками, оснащеними приладами нічного бачення, їдуть на смітники стріляти гайвороння. Ще один модний вид полювання — стрілянина з дорогущих рушниць, обладнаних спеціальними комп"ютерами, які заміряють силу вітру і температуру, по малесеньких звірятках — ховрашках, хом"яках і щурах. Чим менше звірятко і чим із більшої відстані його поцілиш — тим крутіше.

Якщо людина звикає, що вбивати тварин — це нормально, то для неї, із більшою ймовірністю, буде нормальною і думка, що можна вбити іншу людину.

А яке цьому підтвердження?

— Усі великі тирани, від Калігули й Івана Грозного, вбивали тварин із дитинства. 80 відсотків серійних убивць, за даними досліджень, катували тварин.

Скільки в Україні рідкісних тварин, рослин, дерев, яких ми більше не побачимо?

— Їх предостатньо. Тюлень-монах, який жив у Чорному морі. Атлантичний осетр. Балабан, сапсан — хоча вважають, що вони ще є. Степовий орел, останнє офіційне гніздування якого — 1930-ті в Асканії-Новій. Серед рослин — цикламен Кузнецова, який привозять із Криму з первоцвітами. Його немає більше ніде у світі. Тис ягідний, біла лілія.

Якось ви сказали, начебто в Україні є люди, які поїдають їжаків. То був жарт?

— На жаль, це правда. Прикладів подібного живодерства чимало. На Закарпатті ловлять жаб, здирають із них живцем шкіру й потім доправляють в Угорщину, а звідти у Францію. Ці жаби захищені міжнародною конвенцією, і ловити їх не можна.

На Азові є така птаха — баклан. Народ збиває з гнізд його пташенят. Вони жирні, бо харчуються рибою. Їх смажать і їдять. Так само і з їжачками. Виходять волинські мужики з собаками, які вишукують їжаків. Здобич складають у мішки, несуть додому, де жінки їх потрошать, варять і смажать.

Чи можна купувати рибу, якщо позаторік у Чорне море лили бітум і нафту, а Дніпро вже десятки років загиджують пестицидами і фекаліями?

— Не купуйте риби з рук. Більш небезпечна річкова риба, яка з великою ймовірністю виловлена в забруднених водоймах і начинена важкими металами. Із морською — ситуація краща.

В яких українських водоймах ви порадили б купатися, а в яких — у жодному разі?

— У Києві водоймища на Лівому березі більш-менш придатні для купання, а ось на правому — Китайські, Нивські ставки, Дідорівка — ні. На Донбасі всі річки — відстій. Світязь на Волині — чисте озеро. Найчистіші річки — Сула, Десна, Південний Буг і деякі невеличкі карпатські, в яких водиться форель. Річки, що течуть у промислових областях, плюс там, де розвинене землеробство — Херсонщина й Одещина — це вже не для купання.

Міста розростаються, технології з переробки сміття відстають, автівок більшає, вода брудна. Отже, варто перебиратися жити в Карпати чи в якесь віддалене село?

— Парадоксально, але квартири в загазованому центрі міста в нас коштують значно дорожче, аніж у передмістях. У наших містах практично немає санітарної зони між будинками і дорогами. Рінат Ахметов знищив найбільший міський парк у Донецьку під стадіон для Євро-2012. А люди мовчать.

Більш-менш чисті міста в Україні — це Суми, Полтава, частина Криму, Карпатського регіону й західна Волинь, що межує з Польщею.

Зараз ви читаєте новину «"80 відсотків серійних убивць катували тварин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі