пʼятниця, 29 листопада 2019 07:40

50-тисячне місто лишилося без опалення

Автор: KYPUR.NET
  Жителі Світловодська Кіровоградської області на кілька годин перекрили дорогу при в’їзді в місто. Вимагали вирішити проблему опалення
Жителі Світловодська Кіровоградської області на кілька годин перекрили дорогу при в’їзді в місто. Вимагали вирішити проблему опалення

— Куди дивилися комунальні служби? Мер і голова районної адміністрації мають піти у відставку. Їхня безгосподарність призвела до тяжких наслідків, – говорить Василь Стратонов зі Світловодська Кіровоградської області.

У місті — 50 тис. жителів. Понад тиждень тут триває режим надзвичайного стану. Через зношені труби сталося 13 проривів — на вулицях і в будинках. Шість котелень перестали працювати. 150 багатоповерхівок залишилися без тепла, в оселях температура — 9–12 градусів. Навчальні заклади закрили.

Люди скуповують електрообігрівачі, ковдри, гріються пляшками з гарячою водою. Через вологість у квартирах з'явилася цвіль, відпали шпалери.

— Якщо нам і дадуть тепло, то хто оплатить ремонт цвілих стін? — каже місцевий житель 27-річний Денис Лоскутов. — Нехай дають газ безкоштовно, весь сезон. Тільки так можна буде зробити ремонт і позбутися грибка у квартирах.

Жителі Світловодська тричі виходили на мітинги. 25 листопада на кілька годин перекрили дамбу при в'їзді в місто з боку Кременчука, заблокували прилеглі вулиці.

У Світловодськ приїхав голова Кіровоградської облдержадміністрації 37-річний Андрій Балонь. За добу рятувальники полагодили шість проривів. Їм допомагали ремонтні бригади з обласного центру та сусіднього Кременчука Полтавської області. Залучили інженерів, пожежну техніку, працівників водоканалу. У місті облаштували пункти обігріву.

— Термін для усунення проривів, із технологічної точки зору, становить дві доби, — каже Андрій Балонь. — Зараз працюють усі шість котелень, але в такому режимі, щоб система функціо­нувала. Тепло в домівках буде після повної ліквідації аварій.

Комунальне підприємство "Світловодськпобут" затримало опалювальний сезон у місті на кілька тижнів через борги за газ. Котельні запустили в несприятливий період із низькими температурами. Це ускладнило процес.

— Комунальники доповіли, що все готове до сезону. А виявилося, що 111 кілометрів тепломережі просто згнили, — говорить 58-річний Юрій Сапянов, виконує обов'язки міського голови Світловодська.

Поліція розслідує кілька кримінальних проваджень, пов'язаних зі зривом опалювального сезону в місті.

Людей заселили в дім без комунікацій

У Чорноморську на Одещині мешканці кількох багатоквартирних будинків залишилися без світла і тепла 24 листопада.

Проблеми з опаленням в новобудові на Вітрильній, 18, виникають щорічно. Оскільки 4 роки тому компанія "Стройтехснаб" здала житловий комплекс в експлуатацію без комунікацій, вікон, дверей, ліфтів і частини фасаду.

– Через відсутність опалення не витримують електромережі. Люди вмикають обігірівачі і все вибиває, – каже мешканка будинку Анастасія Станіславська.

Майже 10 тис. мешканців сіл Гвардійське та Черкаське на Дніпропетровщині від початку опалювального сезону живуть без тепла та води.

Проблема виникла через зупинку будівництва водогону Вільне—Гвардійське. Учнів місцевої школи перевели на дистанційне навчання. Вирішувати питання з опалення поки ніхто не береться.

235 будинків, 6 шкіл, 6 дитячих садочків та 7 лікарень залишилися без тепла у Кропивницькому 27 листопада. Вийшли з ладу труби тепломереж по вул. Пацаєва та Чигиринській.

– Навчання в школах оптимізували – тимчасово скоротили уроки, в садочках включили електрообігрівачі, – сказали в міській раді.

Анна БОВА

Зараз ви читаєте новину «50-тисячне місто лишилося без опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі