четвер, 14 лютого 2008 07:01

15 родин виганяють із квартир у Києві

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Кияни з будинку на проспекті Науки, 86 обговорюють, як захистити свої права. Зліва направо: ліквідатор чорнобильської аварії Віктор Ващенко, ”Відмінник енергетики України” Василь Гарізон і Людмила Лисюк, дружина ветерана Афганістану
Кияни з будинку на проспекті Науки, 86 обговорюють, як захистити свої права. Зліва направо: ліквідатор чорнобильської аварії Віктор Ващенко, ”Відмінник енергетики України” Василь Гарізон і Людмила Лисюк, дружина ветерана Афганістану

"Не думав, що на старості мене викидатимуть на вулицю, — обурюється 63-річний Василь Гарізон із будинку на проспекті Науки, 86, що в Києві. — Такий безпрєдєл, і всім на це начхати. Виганяють тих, хто віддавав життя за цю країну: чорнобильців, афганців, ветеранів праці".

Василь Зіновійович працював бригадиром на "Південтеплоенергомонтажі". Брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, отримав звання ліквідатора першої категорії. Нагороджений орденами Леніна та Жовтневої революції, знаком "Відмінник енергетики України", медалями. Нині він — інвалід, переніс операцію на серці.

Гарізон живе з 65-річною дружиною Лідією Денисівною та 39-річним сином у двокімнатній квартирі. Раніше їх будинок був гуртожитком "Київенергобуду". 16 років тому міська рада вирішила переобладнати його під житловий будинок.

— Інвесторами виступили 12 організацій, — Василь Зіновійович показує документи. — Серед них і наше підприємство.

Залежно від вкладених коштів інвестори отримали квартири. "Південтеплоенергомонтажу" дісталось 15 із 60. Решту роздали афганцям, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, інвалідам, працівникам інших підприємств, зокрема й "Київенергобуду".

— Ми отримали квартиру від міста, — каже 37-річна Людмила Лисюк, сусідка Гарізонів. — Стояли в пільговій черзі, бо чоловік  воював в Афганістані.

Заселили 5-поверхівку 1995-го. Приватизувати житло не поспішали.

— Не думали, що нас можуть викинути, — пояснюють люди.

Він вимагає, щоб заплатили 7,3 мільйона гривень

"Київенергобуд" збанкрутував — підприємство зводило атомні станції. Кілька родин спробували викупити свої помешкання, але не змогли отримати необхідні довідки.

— У зв"язку з банкрутством архівні документи не збереглися, — пояснили їм.

Позаторік на збанкрутілому підприємстві з"явився новий керівник — Андрій Ковеза. Він почав шукати об"єкти, які колись належали "Київенергобуду".

— Торік у липні заходить він до нас із заступником Георгієм Фальком, дільничним міліціонером і десятком охоронців, — згадує Василь Гарізон. — Це було вже майже вночі. "По якому праву ви тут живете? Де ваші документи?" — питають. Ми показали ордер. А вони: "Це не годиться! Тепер це приватна власність "Київенергобуду".

— Ультимативно заявляли: "Або виселяйтесь, або винаймайте у нас квартири", — додає Людмила Лисюк. — Тицяли під носа рішення Голосіївського райсуду. Ми не могли його оскаржити, бо термін для цього минув. А про той суд ніхто й не чув.

Його рішення змушувало 25 родин виселитися. У Василя Гарізона ускладнилася серцева хвороба, інші мешканці злягли з нервовими зривами. Поскаржилися до прокуратури. Та винесла протест на рішення суду. Засідання відновили. На одне з них прийшли всі сім"ї разом із дітьми.

— Як зайшли гуртом — яблуку було ніде впасти, — згадують люди. — Зчинили галас. Суддя Апеляційного суду відмінила рішення про виселення. Але Ковеза змінив позов і тепер судиться не з людьми, а з їхніми підприємствами. Вимагає, щоб вони заплатили 7,3 мільйона гривень.

Нині справу про будинок на проспекті Науки розглядає Вищий Господарський суд. 10 родин уже відвоювали свої помешкання.

Зараз ви читаєте новину «15 родин виганяють із квартир у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі