пʼятниця, 20 серпня 2010 07:09

11-тисячне місто провалюється у шахтні порожнини

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Ярослав Ткач з міста Соснівка Львівської області показує тріщини у підмурку своєї хати. Упевнений, що земля просідає через роботу копальні ”Надія”
Ярослав Ткач з міста Соснівка Львівської області показує тріщини у підмурку своєї хати. Упевнений, що земля просідає через роботу копальні ”Надія”

У місті Соснівка Червоноградської міської ради на Львівщині земля провалюється у виробки вугільних шахт. У хатах тріскають фундаменти, стіни, за дворами утворюються вирви.

Соснівку почали зводити 1955 року для робітників місцевої шахти "Надія". Тепер тут живуть 11 тис. людей.

— З проблемою просідань ми зіткнулися 2004-го, — говорить 40-річна Ірина Харчук, мер Соснівки. — Тоді шахта використала усі свої запаси і самовільно пішла на розробку під приватний сектор. За п"ять років ми побачили наслідки: земля просідає, хати тріщать, рвуться труби каналізації. У зоні ризику вся центральна частина міста.

Ярослав Ткач, 52 роки, живе на вул. Миру. Його будинок вкритий свіжими тріщинами. Вони на підмурку, стінах, сходах.

— Фундамент ми заклали добрий, — запевняє господар. — Вкладали й арматуру, і рейси, і канат грубий, як рука. І все одно тріскає через ту шахту. Тріщини замащуємо, але вони ширшають. Увечері страшно засинати. У мене на шахті працює знайомий. Він каже, що виробка по плану іде якраз під моїм будинком. А керівництво все заперечує.

Півроку тому на подвір"ї Ткачів утворилася вирва.

— Яма радіусом 5 метрів і стільки — углиб, — розповідає Ярослав Іванович. — Три КамАЗи землі привіз, щоб засипати. Хтів піти пожалітися, але на шахту нікого не пускають.

— Ремонтуємо хати щопівроку, а далі те саме, — говорить 42-річна Світлана Гайчук, сусідка Ткача. — Стіни у хаті, у кухні, в коморі потріскали, через тріщини плінтуси почали відставати. Сусіди поставили металопластикові вікна, так профіль потріскав. У тріщини в деяких будинках можна руку пропхнути.

Місцеві чиновники кажуть, що ситуація лише погіршуватиметься.

— Цього року шахта розробила "Проект підробки під будівлями та спорудами міста Соснівки", — пояснює мер. — Йдеться про вугільний цілик, що під нашою лікарнею. Спеціалісти передивилися цей проект і жахнулися. У ту зону попадають лікарня, церква, вокзал та 20 відсотків усього житлового масиву Соснівки. Ми не погодили рішення підробки, але керівництво шахти робить по-своєму. Почали видобувати під лікарнею.

— Директор шахти думає лише про гроші, — говорить міський депутат Тетяна Бусигіна, 49 років. — Він відкрито каже, що зробить так, аби в Соснівці росли комиші. Настроює людей проти місцевої влади. Буцімто ми хочемо у них роботу забрати. Але нащо та робота, як не буде де жити?


На шахті "Надія" працюють 1100 осіб, з них 300 соснівчан. Середня зарплата — 5 тис. грн, у прохідників — до 9 тис. грн. Територія огороджена 2-метровим залізним парканом. Cкрізь охоронці.

— А что ж будет с домом, если его не ремонтировать 60 лет? — пояснює тріщини в будинках 56-річний Микола Криштопа, директор шахти. — Два дня в доме не убери, и пауки появятся. Это говорит об уровне хозяйственности местных властей. Никто ничего не делает. Да, мы работаем под больницей, но она находится за Сосновкой. Надо быть очень большим специалистом, чтобы говорить о каких-то обвалах. Есть специализированный горный институт в Донецке, который может дать заключение. А если нет дозволов местной власти, мы идём другим путём. Передадим документи в органы технадзора. Под городом мы не будем добывать, работаем за ним. Все документи есть, но я не хочу отвлекаться по пустякам.


 

Зараз ви читаєте новину «11-тисячне місто провалюється у шахтні порожнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі