вівторок, 20 листопада 2007 07:00

100 людей загинули на шахті імені Засядька

— У суботу у моєї доні Жені був день народження, — згадує 23-річна Валентина Янцена, сестра шахтаря Геннадія Шевченка, 24 роки. — Гена вдень у нас гостював, а на ніч пішов на зміну. Я ще казала: чого туди йдеш? То ж фронт, а не шахта. А він пожартував: "Я не підірвуся".

Для прохідника дільниці N3 донецької шахти імені Засядька Геннадія Шевченка 18 листопада був другим робочим днем. Раніше він працював у місті Добропілля, отримував 500 грн зарплатні. Тут пообіцяли уп"ятеро більше залежно від виробітку. Його сину Данилові 2,5 року, а дружина Таїсія вагітна другою дитиною.

У неділю о третій годині ночі на дільниці N7 вибухнула метано-повітряна суміш. Це сталося на глибині 1250 м. Під землею було 456 гірників. Зокрема на аварійних ділянках — 186. Врятувалися 86 шахтарів, решта залишилася під землею.

— Ми ще не почали бурити, як почули хлопок, — згадує 30-річний Олексій Шестов. — Нас трусонуло. Схопили хто що зміг, й тут зникло світло. Я намацав протигаз-"спасатель". Піднялись аварійним виходом.

Із Шестовим говоримо в обласній лікарні. Йог лікують  від отруєння чадним газом. Провідати прийшли 23-річна сестра Ганна та мати Лариса Михайлівна, 53 роки.

— Боюся за сина. Умовляю його покинути роботу на шахті, — зітхає мати. — А він не слухає. Каже, що до цих кошмарів звик.

Шестов запевняє: на початок зміни рівень метану в повітрі був у межах норми.

— У лаві стоять датчики, що при збільшенні загазованості вимикають електрику, — пояснює Олексій. — У такому разі вибуху не буде.

На шахті майже дві доби триває пожежа. Горять кабелі, дерев"яні підпірки, вугілля. Є загроза вибуху газових труб, по яких метан відкачують на поверхню. Працюють рятувальники та спеціальна урядова комісія.

— В забое выброс газа произошел неожиданно и в очень больших объемах, — пояснює голова профспілки шахти Юрій Заєць. — Шахтеры натолкнулись на так называемую  метановую подушку. Это может быть на любой шахте. Но наша — самая опасная по метану. У нас работают 10 тысяч человек, а если считать с семьями — то она кормит 40 тысяч людей.

Учора в обід урядова комісія вирішила перекрити повітря — інакше пожежу загасити не вдасться. Урядовці впевнені: гірники у лаві загинули.

— У таких умовах вижити неможливо, — каже член державної комісії зі з"ясування причин аварії Михайло Волинець. — Ті, хто хоч раз вдихнув велику концентрацію метану чи вуглекислого газу, одразу впали замертво. Змогли увімкнути "спасателі" лише ті, хто не потрапив під вибухову хвилю. Ми зараз бачимо лише обгорілі тіла, тому довелося приймати таке рішення.

Наша шахта годує 40 тисяч людей

Шахтою імені Засядька з 1979 року дотепер керує Юхим Звягільський, 74 роки. Цей колишній прем"єр-міністр ушосте  став депутатом Верховної Ради — цього разу за списком Партії регіонів. У Донецьку на його честь названо вулицю. Шахта Звягільського щороку дає понад 3 млн т вугілля. Це майже 4,5% усього вугілля, що видобувають в Україні.

Родини загиблих шахтарів отримають компенсацію. Вона становитиме п"ятирічний заробіток гірника плюс по річному заробітку на кожну неповнолітню дитину. На шахті ім. Засядька заробляють до 4 тис. грн щомісяця.

Ховатимуть загиблих 20 листопада.

Зараз ви читаєте новину «100 людей загинули на шахті імені Засядька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі