четвер, 15 листопада 2007 17:46

Зоя Геля вирощує французькі гарбузи

Французький сорт гарбузів Руж Віф Д"Етамп третій рік вирощує 41-річна Зоя Геля з міста Кременчук на Полтавщині. Садить їх на городі у свекрухи в селі Погреби сусіднього Глобинського району.

— Їх родить небагато, але дуже добрі, — каже Геля. — Три роки тому купила п"ять насінин за три гривні. У самих гарбузах насіння мало. Їх вирощую заради соку. Через соковижималку пропускаю гарбуз, потім обліпиху й усе змішую. За смаком такий напій схожий на ананасовий. Хто не знає, не вгадує з чого сік. У моїй родині його всі люблять.

Господиня каже, що зазвичай ці "французи" мають яскраво помаранчевий колір. Цьогоріч вони трохи зблідли. Може через сухе літо, припускає жінка.

— Найбільший гарбуз важив 12 кілограмів. Був як сидіння табуретки. Він може рости до 30 кілограмів. Зберігаються такі плоди аж до весни. Навіть при температурі +18°С. Коли розрізаю його, на кухні такий приємний запах з"являється, що чомусь нагадує мені осінню прохолоду.

Жодних добрив при вирощуванні гарбузи не потребують. Зоя Геля саджатиме цей сорт і наступної весни. Вона додає, що сік із гарбуза виводить шлаки з організму, зміцнює імунну систему й покращує сон. Його радять при виразці шлунку, цукровому діабеті, хворобах нирок і печінки.

Зараз ви читаєте новину «Зоя Геля вирощує французькі гарбузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі