четвер, 22 листопада 2007 18:14

Зелена цибуля в ящику виросте за місяць

58-річна Ніна Шулежко з Чорнявки Черкаського району живе у приватному будинку. 12 років пропрацювала в колгоспі агрономом. Свого часу взимку займалася вирощуванням на продаж зеленої цибулі. Мала невелику теплицю.

— Для вирощування цибулі достатньо одного місяця. Треба брати лише "ріпчасту", а не "кущовку". Садити її слід мостовим способом. Цибулинку потрібно втикати одну біля одної. Вибирати, щоб була в діаметрі як залізна гривня, десь 2–3 сантиметри, не більше. Велику садити невигідно, — наголошує Ніна Іванівна.

Жінка радить, щоб цибуля швидше проросла і пішла в пір"я, треба позрізати ножем  верхівки. Після посадки поливати теплою водою.

— Але обрізання — це така копітка робота, й мало хто так робить. Поливати треба по мірі підсихання ґрунту. Цибуля любить, щоб температура у приміщенні була 13–15 градусів. Бо коли жарко, вона попадає, — каже жінка.

Поки цибуля мала, їй вистачає денного світла. Як підросте пір"я, треба вмикати освітлення. Адже взимку день стає коротшим.

— Мої знайомі вирощували у квартирі в ящиках із тирсою. Добавляли половину піску чи землі. Бо в одній тирсі цибулина перекидається, коли підростає. Їй немає за що зачепитися, — розповідає Шулежко.

Ніна Іванівна каже: хто займається вирощуванням цибулі на продаж, підсипає у ґрунт азотні добрива. Тоді виростає швидше, а пір"я стає соковито-зеленим.

— Але ж це нітрати, то бажано нічим не кормити. Цибуля дає перо за рахунок своєї цибулинки. Усі ці поживні речовини знаходяться у старій. Та частина, що в ґрунті стає така, ніби пожована, а перо — виростає. Так само, як і тюльпани з цибулини забирають усі поживні речовини. Для росту потрібні тільки вода, тепло і світло, — зауважує Ніна Іванівна.





Ґрунту в теплиці треба відпочивати

60-річний Іван Даниленко з Черкас удома має теплицю. Вирощує в ній розсаду та огірки. Пізньої осені засіює кропом і петрушкою. Продає в кінці грудня. Опісля дає їй "відпочити" до весни.

— Якщо сезон закінчився, теплицю розбираю. Землю гарно перекопую. Перед цим розкидаю перегній і мінеральні добрива. Так роблю, як на городі. Якщо планую садити лише огірки, то вношу й свіжий гній. Під помідори цього робити не можна. Лише перегній із мінеральними добривами. Теплицю починаю ставити в кінці лютого — на початку березня, — каже Іван Даниленко.

У Заріччі готуються сіяти капусту

У селі Заріччя Іршавського району Закарпаття жителі масово вирощують у теплицях ранні овочі. Нині вони закладають ґрунт під урожай наступного року. Це одне з небагатьох сіл області, де майже кожна родина живе з вирощування та продажу городини.
— Люди зараз зволожують у теплицях землю. Вона висохла під помідорами — вони ось недавно відійшли, — розповідає житель Заріччя Василь Васько, 49 років. Чоловік облаштував теплиці на 32 сотках. Вирощує помідори, капусту та перець. — Удобрюємо ґрунт коров"ячим послідом, вапняком. За тиждень будемо орати спеціальною фрезерувальною машиною, поки земля не дуже змерзла, — пояснює. — Насіння капусти посіємо за два тижні. Потім паростки пропікіруємо, пересадимо розсаду, — веде далі Василь Андрійович. — А на те місце висіємо для розсади перець і баклажани.
Деякі жителі Заріччя тримають теплиці на 50–70 сотках землі.

Сніжана РУСИН

Зараз ви читаєте новину «Зелена цибуля в ящику виросте за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі