четвер, 18 грудня 2008 17:06

Желе для рослин утримує вологу біля коріння

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Представник компанії ”Теравет-Україна” Яна Флорінська демонструє препарат для утримування вологи на виставці ”Овочі й фрукти України” в Києві. Препарат випускають у гранулах, таблетках і пасті. Він не шкідливий для довкілля і повністю розчиняється за 10 р
Представник компанії ”Теравет-Україна” Яна Флорінська демонструє препарат для утримування вологи на виставці ”Овочі й фрукти України” в Києві. Препарат випускають у гранулах, таблетках і пасті. Він не шкідливий для довкілля і повністю розчиняється за 10 р

Американська корпорація "Теравет" розробила засоби для регулювання вологи у ґрунті. Препарати "Теравет" і "Максимарин" випускають у вигляді гранул, таблеток і пасти-гелю. Вони підходять для дерев, кущів, овочів, ягідників і декоративних квітів. Під час поливу засіб убирає надлишок вологи, перетворює її на желе, що огортає коріння. Улітку під час посухи желе утримуватиме вологу, а рослини не потребуватимуть частого поливу.

Препарати допоможуть економно використовувати добрива. Адже вони утримуватимуться біля коріння, а не осідатимуть у нижніх шарах ґрунту, звідкіля їх корінню не дістати. Препарат не шкідливий для довкілля. Через 10 років він розчиняється, перетворившись на калій.

— Часто препарат купують садівники, у яких ділянки на глинистих і піщанистих ґрунтах, — розповідає Яна Флорінська, 21 рік, із компанії "Теравет-Україна". — Глинисту землю він робить пухкою, а піщану збирає у грудки.

Під дерево кладуть чотири таблетки препарату "Теравет", а під кущі й виноград — по дві. Для квітів, ягідників і овочів використовують порошкоподібний засіб. Його змішують із ґрунтом перед посадкою рослин.

Порошкоподібний "Теравет" використовують для декоративних квітів, які ростуть у горщиках. Частину засобу розсипають на дні горщика, частину перемішують із ґрунтом. За 40 хв. порошок перетвориться на гель.

Через 10 років препарат розчиняється

— Якщо рослина росте в горщику, декілька гранул препарату можна покласти безпосередньо у вазон, — радить Флорінська. — Для цього загостреною паличкою роблять отвори у ґрунті на глибину коріння. Після поливу рослини її коріння огорнуть желеподібні кульки препарату. Квітку можна буде не поливати упродовж місяця, вона комфортно себе почуватиме.

Для зберігання саджанців кущів і дерев використовують пасту-гель "Максимарин". Оброблене коріння не висохне під час зберігання.

Препарати продають у садових магазинах або замовляють у фірмі "Теравет-Україна". Кілограмовий пакет коштує 200 грн. Для дачних ділянок частіше купують 100-грамові по 35 грн або упаковку з 10 таблеток по 20. Літрова пляшка пасти-гелю коштує 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «Желе для рослин утримує вологу біля коріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі