понеділок, 02 вересня 2013 07:15

За літо спіймав 70 кротів

70-річний Олександр Миронов із Чернігова ловить кротів власноручними кротоловками.

— Навіть із Німеччини, де є закон про заборону знищення кротів, до мене зверталися по допомогу. І я висилав свої кротоловки. До 1995 року все перепробував — гази, карбіди й воду. Не допомагало, поки не змайстрував кротоловку, — каже Олександр Федорович. — Вони з'являються там, де копано. Посадив дерево — і гризуни під ним починають ходити, а рослина пропадає. Перевіряв, може, які черв'яки чи жуки шкодять, спеціально розкопував.

Вважає, що кроти хоч і не гризуть коріння, але підривають його.

— Конструкція не складна, але дуже надійна. В основі йде пластмасова трубка, підібрана по діаметру нори. До неї з двох боків прикріплені заслінки. Вони підіймаються і за рахунок земного тяжіння опускаються. При потребі зверху можна зробити отвір та закрити прозорим пластиком. Крізь нього заглядають усередину кротоловки.

Пристрій ставлять у норі так, щоб здавався продовженням проходу.

— Якщо поряд є дві кротовини, то між ними має бути перехід на невеликій глибині. Це місце розкопують і встановлюють пастку. Кріт підлазить, відкриває заслінку, а вибратися не може. Буває, тільки поставив, а через 20-30 хвилин уже шкрябається. За ніч і двоє попадаються.

Гризунів відносить у ліс. За сезон спіймав на городі 28 особин.

— Навесні від сусідів вони знову перейшли, ще двох спіймав. Знайомий поставив пастку на дачі біля лісу, то за сезон до 70 кротів виловив. Найкраще йдуть у пастку восени, коли копають картоплю.

Зараз ви читаєте новину «За літо спіймав 70 кротів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі