До 69-річного В"ячеслава Братковського із Рогатина Івано-Франківської області за саджанцями приїздять із усього району. Чоловік займається садівництвом 50 років.
— Люди думають, що саджанець доброго сорту рясно родитиме одразу на другий рік, — каже садівник. — Якщо щось не виходить, вирубують кущ. А щоб був добрий урожай, треба сад глядіти весь рік.
У Братковського купують саджанці винограду по 30 грн. Найохочіше беруть сорт "Лідія". Малину продає по 20 грн, смородину й аґрус — по 15.
— Рослини увагу люблять навіть більше, ніж сонце, — стверджує господар. — Аби груші, абрикоси і яблука родили, треба почистити їх навесні, знищити плодожерку. Навесні личинки поїдають цвіт і зав"язь, потім плід і листки. Кроплю кущі та стовбури ще гарячим свіжогашеним вапном. Можна розчином мідного купоросу.
У холодні ночі Братковський обкурює дерева — захищає їх від замерзання цвіту або зав"язі. Робить це з другої до п"ятої ранку. У цей час заморозки найдошкульніші.
Розкладаю навколо дерев торішнє листя та підпалюю. Воно димить, бо сире, обвітрює дерево. Це єдиний спосіб урятувати врожай, — говорить садівник.
Кущі проріджує у липні після збору врожаю. Залишає по два-чотири стебла смородини, аґрусу та порічок. Тоді рослина набирає висоти.
— Високий кущ усю свою силу віддає в плід, — пояснює господар. — Від основного стебла проростають пагінці, їх при основі треба обривати. Мені ніхто не вірив, що смородина може бути з людину заввишки, а мої кущі до двох метрів сягають. Мій зріст перегнали.
Із куща смородини Братковський збирає до 8 л ягід за сезон.
Коментарі