четвер, 22 травня 2008 18:14

Володимир Нікітін вирощує тютюн на продаж

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Житель села Погреби Глобинського району на Полтавщині Володимир Нікітін показує минулорічний тютюн для куріння. Каже, його купують ті, хто не може собі дозволити придбати пачку цигарок на день
Житель села Погреби Глобинського району на Полтавщині Володимир Нікітін показує минулорічний тютюн для куріння. Каже, його купують ті, хто не може собі дозволити придбати пачку цигарок на день

Пенсіонер Володимир Нікітін, 69 років, із села Погреби Глобинського району на Полтавщині 18 років вирощує махорковий тютюн. Спочатку курив його сам, а нині лише продає. Курить цигарки "Отаман", вони легші.

— Продаю по півтори гривні за стакан. Він у мене міцний. У Кременчук не возю. Купують місцеві. Переважно ті, хто не дозволить собі купити пачку цигарок на день. А стакана табака може вистачити на два, чотири дні, тиждень чи й більше. Дивлячись, хто як курить, — каже Володимир Павлович. — Кременчуцька табачна фабрика на ринку продає стакан табаку за гривню. Але він такий слабкий, що мужики не хочуть його курить. Дочка Ніна казала, що у Криму він коштує дві гривні за стакан.

Володимир Нікітін саджає тютюн восени за перших приморозків. Але пильнує, щоб земля не промерзла. Щороку сіє два-три рядки. Сходить тютюн навесні, разом із городиною. Коли надто густо посаджений, його треба проривати. Якщо погода посушлива, чоловік поливає рослини.

— Щоб був міцним, я табак пасинкую. Це якраз припадає на період жнив. Від основного стовбура відриваю відросток і жовту липку квітку. Так шість-вісім разів підряд через три дні, — продовжує Нікітін. — Після жнив зрубую. Чіпляю надворі на дріт, щоб прив"яв, а потім сушу на горищі. Через станок, яким подрібнюють зерно, промелюю стебла. Листя подрібнюю руками, а тоді пропускаю на решето і сито. Змішую подрібнені стебла і листки та пробую табак на міцність. Якщо курити саме листя — тютюн дуже міцний, а стебла його пом"якшують.

Коли тютюн сохне на горищі, Володимир Нікітін за ним визначає погоду. На відлигу він стає вологий, а на мороз — сухий.

Насіння для посіву збирає із чотирьох-п"яти рослин. Цього вистачає, щоб висіяти три рядки тютюну. Цьогоріч Нікітін має три рядки махоркових рослин. Вони заввишки 2 см.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Нікітін вирощує тютюн на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі