четвер, 06 грудня 2007 18:36

Великі кактуси можна не поливати до травня

Олена Кабацій, 23 роки, із Мукачевого на Закарпатті третій рік вирощує кактус. Дівчина каже, що рослина не примхлива, але не любить, коли господарів довго немає вдома.

— Я навчалася заочно у Львівській Політехніці. На четвертому курсі, коли мені подарували кактуса, — розповідає невисока білявка. — Привезла його додому, поставила в кімнаті на вікні.

Він нормально ріс. А коли дівчина поїхала на два тижні на сесію, почав тьмяніти, засихати.

— У квітковому магазині мені порадили поміняти ґрунт і підживити кактус, — веде далі Олена. — Рослинка ніби відновилася, але коли я знову поїхала на тиждень на море, почала чахнути.

Тоді дівчина звернулася до квіткарів, шукала інформацію на форумах в Інтернеті. На одному прочитала, що, залишаючи рослину надовго, треба час од часу думати про неї. Мовляв, тоді квіти відчувають турботу і краще ростуть.

— Тепер, коли кудись їду, намагаюся хоч раз на день згадати про свій кактус. Навіть фото його, квітучого, беру з собою. Більше він не в"яне.

Столичний кактусист Олександр Животенко, 28 років, каже, що думки на рослину не впливають. За нею треба правильно доглядати. Чоловік із дитинства займається розведенням кактусів.

— Їм потрібно створити умови, як у Мексиці: сухо, жарко, а вночі холодно. І поливати, коли ґрунт підсихає, а то й рідше, — пояснює Олександр.

На зиму він радить поливати малі кактуси раз на місяць. Дорослих, якщо вони завбільшки з кавун, можна не поливати до травня.

— Кактуси впадають у сплячку. Більшість із них росте на плоскогір"ях, лісах або полях — для них зміна сезонів звична. А для теплолюбних сортів — природно "спати" влітку, коли спека до 60 градусів.

Зараз ви читаєте новину «Великі кактуси можна не поливати до травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі