четвер, 20 вересня 2007 17:39

Ушкоджені гілки обрізають під землею

40-річний Олег Савейко з села Хорошки Козельщинського району Полтавської області вирощує цілу плантацію ягідних кущів. У нього 40 сортів аґрусу, 30 —  смородини, 20 — порічки, 15 — малини й чотири сорти ожини.

У кінці вересня й до початку морозів він підрихлює ґрунт. Каже, що осінні дощі забивають землю й кисень не проходить у корінь.

— Звичайно, якщо землю під кущем восени мульчували — присипали шкарлупками від соняшникового насіння, хвоєю, перепрівшим гноєм, тирсою чи бур"янами, то дощі її не заплескуватимуть, — пояснює. — З іншого боку, якщо дощів нема, до морозів кущі треба поливати.

У цей час садівник вирізає ушкоджені і старі гілки на кущах. Каже, краще різати ближче до коріння, під землею. А місце зрізу згори обов"язково треба замазати садовим варом. Так у рослину не потраплять бактерії.

— Ягідні кущі зараз мало хворіють. Але стежу за малиною й ожиною. На їх стеблах іноді виникає потовщення. Такі я або взагалі видаляю, або відрізаю частину, нижче від потовщення.

Садівник каже, що хвороби на листках — нині уже не загроза, бо незабаром листопад.

Зараз ви читаєте новину «Ушкоджені гілки обрізають під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі