четвер, 03 липня 2008 17:34

Урожай печериць збирають за двадцять днів

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  На виставці-ярмарку ”Агро 2008”, що проходила в Національному експоцентрі України по вул. Глушкова, 1, керівник підприємства ”Квіти-Сервіс” Володимир Мікулін пояснює, як вирощувати печериці. За потрібної температури і вологості перші гриби з’являться за 1
На виставці-ярмарку ”Агро 2008”, що проходила в Національному експоцентрі України по вул. Глушкова, 1, керівник підприємства ”Квіти-Сервіс” Володимир Мікулін пояснює, як вирощувати печериці. За потрібної температури і вологості перші гриби з’являться за 1

Євген Старинець, 33 роки, заступник директора товариства "Укршампіньйон", що у селі Литвинець Канівського району Черкаської області, стверджує, що гриби легко вирощувати вдома. Потрібно лише протягом 40 днів витримувати пакунки з міцелієм за певної температури. Це максимальний строк зберігання брикету.

— Найбільше грибів вирощують у центральній частині України, аби ближче до столиці. У Києві їх найкраще скуповують, — каже Старинець.

На виставці-ярмарку "Агро 2008", що відбувається у Національному експоцентрі України, пакунки з міцелієм продавали по 22,20 грн.

— Чотири таких брикети — це умовно метр квадратний грибної площі, — пояснює директор "Укршампіньйона". — А це гарантовано 20–24 кілограми плодів, по 4,5 кіло з кожного пакунка. Брикети просякнуті всіма потрібними поживними речовинами і не потребують додаткового удобрення. Середня температура їх витримування — 20 градусів, але щодня її треба на один-два градуси збільшувати або зменшувати.

Міцелій замовляють за місяць. Постачальники і замовники обговорюють дату й час доставки товару. Щоб не відбулося руйнації міцелію, пакунки одразу поміщають під накриття. Під час укладання їх поливають, щоб приростали один до одного. За 16–20 днів можна отримати перші плоди. На час інкубації температура компосту за вологості 92% не має перевищувати 30°С.

Керівник підприємства "Квіти-Сервіс" Володимир Мікулін, 42 роки, продає міцелій із Франції. Брикет важить 20 кг, коштує 19 грн. Його купують у селі Красилівка Броварського району Київської області.

— Оптовим закупівельникам ми пропонуємо п"ятиденне безкоштовне навчання, розповідаємо, як краще і швидше виростити гриби, — каже Мікулін. — Показуємо свої поля та спеціальні матеріали для прискорення росту, наприклад, кейкінг. Він ще й зменшує ризик поширення хвороб і допомагає печерицям рости рівномірно, а не купами.

Літр кейкінгу коштує 12,7 грн. На 100 м квадратних вистачає 30 л.

Брикет міцелію розрахований на три урожаї грибів. Удобреного ґрунту вистачає приблизно на два місяці, потім треба знімати верхній шар і стелити новий міцелій.

Підприємство "Квіти-Сервіс" пропонує фермерам вирощувати малі, великі чи середні гриби на вибір. Матеріали доставлять у будь-яку точку України.

Зараз ви читаєте новину «Урожай печериць збирають за двадцять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі