вівторок, 29 липня 2008 15:13

Улітку садять фруктові дерева з розлогим корінням

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олександр Кірпіта з підприємства ”Шпитківський” показує саджанець груші, якому 2,5 року. Продавець застерігає, що при посадці важливо не пошкодити коріння. Інакше деревце може захворіти
Олександр Кірпіта з підприємства ”Шпитківський” показує саджанець груші, якому 2,5 року. Продавець застерігає, що при посадці важливо не пошкодити коріння. Інакше деревце може захворіти

Улітку купують 2–3-річні саджанці із розвиненою закритою кореневою системою. Вони в 10–20-літрових поліетиленових пакетах із ґрунтом. Деревця можна одразу пересаджувати на ділянку. Продавці кажуть, що при цьому саджанець отримує менший стрес.

— Перед висадкою деревця із контейнера ґрунт бажано удобрити органічними добривами й полити, — каже продавець саджанців підприємства "Шпитківський" Олександр Кірпіта, 27 років. — Контейнер потрібно розрізати обережно, щоб не пошкодити кореневої системи. Інакше деревце хворітиме й довго приживатиметься.

Буває, що з розсадника привозять саджанці з плодами.

— Нещодавно в нас була яблунька з маленькими плодами, — продовжує Кірпіта. — Зовні вони гарно виглядають, і покупці можуть пересвідчитися, що деревце добре прижилося. Але при перевезенні ці плоди часто опадають.

Саджанці фірма отримує із розсадника фермерського господарства "НАТ", що під Києвом. Ціна залежить від віку і сорту деревця. Трирічні черешні коштують найдешевше — 36 грн. Дворічні яблуні — 42, стільки ж їхні однолітки груші.

П"ятирічну грушу продають за 90 грн.

Ціна залежить від віку і сорту деревця

Саджанці з відкритою кореневою системою в кілька разів дешевші. Перші плоди вони дадуть за декілька років.

Деревце, пересаджене з ґрунтом, плодоноситиме наступного року, кажуть продавці.

— Перед тим як купувати саджанець із закритою кореневою системою, потрібно пересвідчитися в репутації фірми-продавця, — радить завідувач відділу зерняткових культур Інституту помології імені Льва Симиренка Світлана Гоменюк, 36 років. — Щоб деревце прижилося, щеплення повинні зробити фахівці відповідно до технології. Бувають випадки, що саджанець зовні здоровий і має багато листя, а коріння заражене хворобою. Гарного зовнішнього вигляду можна досягти, застосовуючи регулятори росту. Але це дасть лише видимий ефект.

На рослині із відкритою кореневою системою хворобу можна помітити. Якщо купувати саджанець із контейнером, доводиться сподіватися на порядність продавця.

Однак у літню спеку навіть здоровому деревцю важче приживатися на новому місці. Тому бажано не поспішати. Посадити його в жовтні — листопаді, коли воно перебуватиме в стані спокою. Це можна зробити й ранньою весною, доки не розпустилися бруньки.

Де купити саджанці

Інститут помології ім. Л. П. Симиренка: с. Мліїв Городищенського р-ну Черкаської обл. Тел.: 8 (04734) 2 24 40

Інститут садівництва: вул. Садова, 6, смт Новосілки Києво-Святошинського р-ну Київської обл. Тел.: 8 (044) 526 65 48

Садовий центр "Далас". Магазин: м. Київ, вул. Бориспільська, 1. Тел.: 8 (044) 568 12 05

Магазин "Насіння": м. Київ, вул. Мурманська, 8б (біля метро Лісова)

Магазин саджанців "ПП Шпитківський": м. Київ, вул Виноградна, 20 (біля метро Славутич)

Зараз ви читаєте новину «Улітку садять фруктові дерева з розлогим корінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі