четвер, 02 серпня 2007 17:35

У дворі Носенків росте 72 види квітів

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Півторарічний Назар Носенко у своєму дворі, що в селі Петрівка-Роменська Гадяцького району на Полтавщині, присів біля квітки іпомеї. Рослину густо посіяли навколо ліхтаря — вона обплела його до самого верху
Півторарічний Назар Носенко у своєму дворі, що в селі Петрівка-Роменська Гадяцького району на Полтавщині, присів біля квітки іпомеї. Рослину густо посіяли навколо ліхтаря — вона обплела його до самого верху

"Цього року в Європі ландшафтні дизайнери часто роблять мікс-бордери. Це композиції з дерев, кущів та квітів різної висоти", — розповідає столичний ландшафтний архітектор 40-річна Оксана Джунь. За її проектом у Києві оздоблені парк "Аврора", сквер ім. Олеся Гончара, клумба на площі Перемоги біля Цирку.

На першому плані садять низенькі рослини. Або ті, які стеляться  землею. У глибині клумби — вищі. Саджати слід не густо, на певній відстані, щоб дати квітам простір для розвитку.

— В Австрії і Франції, — веде далі Оксана Джунь, — квітники обсипають мармуровою крихтою, обкладають битою цеглою, вугіллям. Можна взяти пісок або подрібнений щебінь. Мода на велике каміння вже минула.

Щоб через камінці не пробивався бур"ян, під них кладуть тканину чи плівку. Але слід пробити невеликі дірки — для повітря. Інакше земля попріє й рослини, що ростуть поряд, можуть задихнутися.

Родина Носенків із села Петрівка-Роменська Гадяцького району на Полтавщині обклала квітник великим бутовим каменем. У центрі клумби зробила коло. У ньому посадили алое, навколо — колеуси. Ближче до краю клумби висадила айстри, наперстянки, майорці, високі чорнобривці. На іншому квітнику — вздовж паркану — ростуть лілії, ехінацея, турецька гвоздика, орлики (дзвіночки), очітки, статиця (сухоцвіти), кореопсис. У дворі Носенків 72 види квітів. У хаті — 92 горщики.

Квітники обсипають мармуровою крихтою

— Усе садимо на свій смак. За модою не слідкуємо, — знизує плечима 35-річна Наталія Носенко. — Ми з чоловіком дуже любимо квіти. І познайомилися завдяки їм. У мене почала сохнути кімнатна дрецена. Я знала, що в Саші багато квітів і літератури різної. Подзвонила, попросила довідник квітникаря. Так почали зустрічатися. Тепер разом передплачуємо журнал "Мій прекрасний сад", газету "Сільський вісник", журнал "Красивая усадьба".

Наталя розповідає, що навесні витрачає на насіння   щонайменше 250 грн. Замовляє поштою у столичній фірмі "Інтерфлора Україна", купує на базарі. Із багаторічних рослин вирощує тюльпани, крокуси, нарциси, мускарі, імператорські орлики. На клумбах переважають однорічні квіти.

Оксана Джунь із однорічних радить висадити агератум голубий, чорнобривці (тагетус), братки (віола). Вони квітнуть від ранньої весни до пізньої осені.

— Сьогодні вертається мода й на полісади, — каже Оксана Джунь. — Це невеличкі композиції з хвойними рослинами: ялиною, туєю, ялівцем козацьким. Їх садять по центру. Навколо — флокс ґрунтопокривний, далі ромашки. Їхні білі квіти мають гарний вигляд поряд із хвоєю. Фруктове дерево можна обсадити нагідками, чорнобривцями.

Не перший рік і в Європі, і в Україні модно створювати колекції однієї рослини. Гордістю квітникарів вважають розарій — колекція троянд, сирингарій — колекція бузку чи іридарій — колекція ірисів.


Аби зробити клумбу-малюнок, ландшафтний архітектор радить виготовити ескіз. Потім виростити квіти в горщиках, умовно розбити клумбу на квадрати й висадити розсаду.

Скільки коштує насіння квітів


У столичній фірмі "Інтерфлора Україна" можна замовити насіння квітів за тел.: 8 (800) 502 50 50. Замовлення надсилають поштою.
Iпомея — 1,2; ехінацея — 2,22; турецька гвоздика — 0,76; статиця — 1,20; агератум — 1,02; чорнобривці — 3,48.
Ціна у грн за упаковку.

Зараз ви читаєте новину «У дворі Носенків росте 72 види квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі