Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 18:40

Томати садять на місці капусти

42-річний киянин Андрій Головеко два роки тому придбав дачну ділянку під Києвом. Торік посадив на ній томати з голландського насіння. Зібрав лише відро овочів.

Сусіди розповіли: досі на ділянці вирощували картоплю. У рослин спільні шкідники і хвороби. Підказали, що варто було висіяти огірки.

— Щоб городина родила добре, потрібно дотримуватися сівозміни, — каже Петро Бойко, 74 роки, з Інституту землеробства. — На попередника для овочевих культур треба брати пшеницю. Вона оздоровлює і збагачує ґрунт азотом. Так само й багаторічні трави.

На Поліссі кращою попередницею огірків вважають конюшину. У лісостепу і степу — люцерну й еспарцет. А овочеві культури можна садити на місці інших овочів, які не мають спільних хвороб.

Між висадкою баштанних роблять перерву 10 років

— Якщо в одному й тому самому місці на полі чи грядці постійно вирощувати одну і ту ж культуру, врожай із кожним роком ставатиме гіршим, — запевняє Петро Іванович. — Для кращого врожаю бажано кожні три-чотири роки змінювати сорт, за цей час він встигає виродитися. Треба також садити нове насіння. Цього правила потрібно дотримуватися, коли людина висаджує насіння, зібране самотужки.

Щоб городина добре родила, бажано дотримуватися послідовності висадки на ділянці, — веде далі Петро Бойко. — Наприклад, капусту можна саджати на тому ж місці за п"ять-сім років. У томатів, перцю, гарбузів і буряків цей термін становить два-чотири роки. Для моркви, цибулі й огірків між повторною висадкою на тій же ділянці має пройти від одного до трьох років.

Між висадкою баштанних роблять перерву 10 років. За цей час зникають хвороби й інфекції, які вражають рослини. Кавуни садять на цілинних землях, або там, де раніше росли кормові трави.

— Звичайно, на дачній ділянці деяких термінів сівозміни дотриматися важко, — згадує Петро Іванович. — Тому бажано, щоб до повторного висівання культури на тому ж місці минуло принаймні один-два роки.


 Овочеві й баштанні культури  Попередники
 Капуста  Огірки, томати, озима пшениця
 Томати  Огірки, капуста, кукурудза, озима пшениця
 Огірки  Картопля, кукурудза, озима пшениця, конюшина, люцерна, еспарцет
 Перець
і баклажани
 Огірки, капуста, цибуля, озима пшениця
 Цибуля  Картопля, огірки, томати, озима пшениця
 Морква  Картопля, огірки, капуста, томати, однорічні трави
 Горох і квасоля  Картопля, огірки, цибуля
 Гарбузи, дині,
кавуни
 Картопля, кукурудза, горох, озима пшениця, багаторічні трави


Огірки "КометА" плодоносять до жовтня

Рівнянка 49-річна Марина Кащенко шість років купує лише оброблене насіння огірків.
— Насінини "КометА" в рожевій оболонці мені принесла сестра Оля, — розповідає жінка. — Їх було лише десять штук у пакетику.
Огірки самозапилюються й плодоносять із кожної квітки.
— Це огірки для салату, ростуть великі, — пояснює. Вони навіть великі мають тонку шкірку і мало насіння. Плодоносять до жовтня. Не такі хрумкі, як навесні, але смачні, бо свіжі.
Пакетик обробленого насіння коштує 2–3 гривні. Звичайного — від 1,20 грн.

Надія САВЧУК

Зараз ви читаєте новину «Томати садять на місці капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути