четвер, 26 лютого 2009 19:56

Тетяна Троян висіває насіння на паперових стрічках

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Тетяна Троян із села Медвеже Вушко на Вінничині клеїть на папері смужки насіння огірків, столових буряків, моркви, редиски і цибулі. Весною загортає стрічки в ґрунт. Так економить час і насіння
Тетяна Троян із села Медвеже Вушко на Вінничині клеїть на папері смужки насіння огірків, столових буряків, моркви, редиски і цибулі. Весною загортає стрічки в ґрунт. Так економить час і насіння

59-річна Тетяна Троян із села Медвеже Вушко, що на Вінниччині, готується до весняних робіт на грядці взимку.

— Зимою вечори довгі, то я насіння різних культур клею на паперові стрічки, — каже. — Спершу роблю клейстер. До півсклянки холодної води додаю чайну ложку крохмалю, добре розмішую і нагріваю до загустіння. Потім розгортаю на столі туалетний папір і пензликом наношу на нього краплі клейстеру. На кожну кладу насінину. Краще це робити вологим кінчиком сірника. Тим, що без сірки.

Насіння огірків та столових буряків Тетяна клеїть через кожні 10 см, моркву та редьку — через 5 см, редиску й цибулю — через 4 см.

— Коли клейстер висохне, смужки скручую в рулончики, — продовжує Троян. — Навесні залишається зробити сапкою рядок, добре полити землю, розкрутити паперові стрічки і загорнути ґрунтом. Овочі проростають дружно, їх не треба проривати. А зріджений посів у загущеного не позичає.

Троян стверджує, що за такого способу насіння витрачається вдвічі, а то й утричі менше.

— Овочі бажано вирощувати з розсади, — радить 59-річний агроном із Черкащини Олексій Симоненко. — Насіння, висіяне у відкритий ґрунт, сходить гірше. На нього впливають пізні заморозки. Тоді рослина припиняє рости, а її паростки будуть кволими. Можуть пошкодити розсаду і соляні дощі.

У відкритий ґрунт часто садять огірки

У відкритий ґрунт часто садять огірки. Сіяти їх бажано у три етапи. Спершу — наприкінці квітня. Повторно — на початку і наприкінці травня. Через пізні заморозки частина розсади може пропасти.

На грядку висівають пізні сорти помідорів. Рослини, посаджені у відкритий ґрунт, потрібно частіше полоти та проривати.

— Насінини перед висаджуванням поміщають у слабкий розчин марганцю, — навчає Олексій Симоненко. — Повні осядуть на дно, а порожні залишаться на поверхні.

Замочені у такий спосіб насінини стійкі до хвороб. Якщо насіння помідорів півгодини потримати у 20-відсотковому соляному розчині, воно не боятиметься вірусів.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Троян висіває насіння на паперових стрічках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі