четвер, 24 липня 2008 17:19

Теплиця з полікарбонату створює ефект термоса

Автор: фото надане фірмою ”Профіль М”
  Ганна Миколайчук із села Комарів Вінницької області показує овочі, вирощені в теплиці з полікарбонату. У ній городині не шкодять кислотні дощі та комахи
Ганна Миколайчук із села Комарів Вінницької області показує овочі, вирощені в теплиці з полікарбонату. У ній городині не шкодять кислотні дощі та комахи

45-річна Ганна Миколайчук із села Комарів Вінницької області два роки тому встановила теплицю зі складаних аркових каркасів. Жінка вирощує ранні овочі й квіти. Раніше вона висаджувала розсаду на заскленій веранді. Під час морозів узимку доводилося накривати рослини, щоб не померзли.

Сусіди підказали, що вінницька фірма "Профіль М" виготовляє і встановлює теплиці з полікарбонату. Матеріал схожий на пластик. На відміну від плівки, матеріал добре пропускає сонячне проміння й акумулює його, створюючи ефект термоса. Тому взимку в сонячні дні теплиця обігрівається, не потребуючи додаткової затрати енергії. До того ж матеріал легший за скло та не б"ється.

— Теплиці зі скляним покриттям швидко віддають отримане за день сонячне тепло, — каже директор фірми "Профіль М" Леонід Мідяний, 38 років. — Покриття з полікарбонату навіть узимку в сонячні дні дозволяє нагрівати ґрунт до 20 градусів. Але щоб вирощувати в такій теплиці овочі взимку, бажано подбати про опалення.

У теплиці приблизно на 10 градусів тепліше, ніж зовні. Рослини в ній не страждатимуть від різкого перепаду температури восени та навесні. Улітку покриття затримує палюче сонячне проміння. Скло не має таких властивостей.

За теплицю завдовжки 6 м і завширшки 2 м Миколайчук заплатила 2,5 тис. грн. Монтажники з фірми допомогли встановити її на городі. Конструкція теплиці легка, бо каркас складається з оцинкованих сталевих профілів. Їх не потрібно фарбувати, як металеві дуги, щоб запобігти корозії. Вони довговічніші, аніж дерев"яні стійки. Виробники кажуть, що теплиця прослужить більше 20 років.

Покриття затримує палюче проміння

Теплицю з полікарбонату можна встановити без фундаменту. Для надійного кріплення профілі дуг мають кінцівки-якорі. Їх легко закріпити у ґрунті.

— Товщина листа полікарбонату може бути різною, — розповідає консультант київського Клубу органічного землеробства Олег Захаров, 25 років. — Для міжсезоння підійде лист завтовшки 4 міліметри. А щоб вирощувати овочі взимку, потрібне покриття 6 міліметрів. Воно довше утримуватиме тепло.

Ганна Миколайчук не встановлювала в теплиці обігрівачів. У морозні дні температура в ній була достатньою, щоб не зашкодити розсаді. Улітку теплиця захистила городину від кислотних дощів та шкідників.

— У спеку теплицю треба провітрювати, — радить Миколайчук. — Для зручності згори в дверних отворах є два віконця. Їх я відкриваю вдень і закриваю на ніч.

Для стабільної температури влітку в теплиці встановлюють додаткову вентиляцію.

— Можна використовувати побутові вентилятори, такі ж, як на кухні чи у ванній, — радить Олег Захаров. — Тепле повітря, яке вентилятор викачуватиме з теплиці, можна використати для нагріву води.

Теплиця з полікарбонату розміром 6х2 м коштує понад 4 тис. грн.

Де купити

У Києві теплиці з полікарбонату можна придбати у Клубі органічного землеробства, тел.: 8 044 228 64 33, 8 050 443 88 30. У Вінниці їх замовляють у фірмі "Профіль М" за номером телефону 8 050 461 04 15.

Зараз ви читаєте новину «Теплиця з полікарбонату створює ефект термоса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі