понеділок, 17 червня 2019 07:26

Свиноматок випасають у загоні

— Найкраще підлаштувати опорос свиней на кінець травня — початок червня. Тоді тепло і поросята не хворіють. До того ж встигають вирости до Різдва. Тоді найчастіше їх колють, — розповідає Олексій Чигир, 49 років, ветеринар із селища Добрянка Ріпкинського району Чернігівської області.

Перед опоросом обов'язкова підготовка. Для цього свиноматок виганяють на пашу в загон.

— Достатньо кілька годин на день, щоб тварини попаслися на траві. Заразом перетрублять ­жуків-червяків із ґрунту. У них багато білка, який необхідний для плоду.

Свиноматкам потрібні вітаміни, яких багато у траві. Зелений конвеєр можна починати з рапсу, що виростає першим навесні. Далі вже є озимий ячмінь, люцерна. У них є природні вітаміни.

— Поросят можна підгодовувати комбікормом. Для них є різний харч — від народження до 10 днів і від 10 до 30. Коли ростуть, потребують одні мікро- й макроелементи. Коли набирають вагу — інші.

У комбікормі, крім вітамінних добавок, зібрані ячмінь, пшениця, овес, висівки круп, соняшникове лушпиння, сухий жом. Тому він називається збалансований. Свиня, з'ївши півтора кілограма якісного комбікорму, набирає кілограм ваги. Доки виросте до 100 кіло, з'їдає до 300 кілограмів харчу.

Зараз ви читаєте новину «Свиноматок випасають у загоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі