понеділок, 16 вересня 2019 07:26

Шлунок у корів запускають солодкою горілкою

Автор: DZHERSEJSKAYA-PORODA-KOROV/FERMOVED.RU
  Корови Джерсейської породи невибагливі до утримання та годування. Важать 400–550 кілограмів. У день дають 35 літрів молока
Корови Джерсейської породи невибагливі до утримання та годування. Важать 400–550 кілограмів. У день дають 35 літрів молока

— Раніше тримав ­тільки гол­штинських корів, зараз перейшов на джерсейських. Маю дві — Машку й Джесіку. У них молоко як скисає, то можна ножем різати. До болячок стійкі. Хіба що можуть шлунки стати від перегодовування, — розповідає Анатолій Бердник, 58 років, із села Томилівка Білоцерківського району Київської області. — Коли в корови стає шлунок, даю солодку горілку. Вона допомагає від проносу.

У літрову банку насипає склянку цукру. Додає 100 г свіжих дріжджів, наливає півлітра води. Вона має бути теплою, щоб дріжджі не запеклися. Залишає, доки не почнуть бродити. Тоді додає склянку горілки. Доливає доверху водою і дає корові вранці та ввечері.

— Давати корові ліки треба вдвох. Одна людина відкриває тварині рот і висовує язик. Друга — тримає пляшку й заливає ліки.

У телят можуть бути проблеми зі шлунком, коли поласують люцерною чи конюшиною в росі, особливо голодні. Тому першою їжею зранку має бути сіно. Потім спокійно можна випускати худобу на пашу.

— Треба перевірити, що корову саме здуло, а не застряла в стравоході морквина, груша чи яблуко. Для цього наливаю їй у горло воду. Якщо йде носом — прохід перекрито й треба вводити зонд, — розповідає Іван Степанюк, 54 роки, з Карвинівки Житомирської області. — Як тільки в корови проблеми зі шлунком, одразу даю настоянку чемериці. Особливо як здуття. Це перші ліки до приїзду ветеринара. Продається в аптеці.

Після настоянки слід дати лимонну кислоту. 30 г розвести 1 л води, залити в горло.

Тимпанія, або здуття живота, у корів виникає через те, що газів утворюється більше, ніж може вийти. Порушується мікрофлора кишечника. Для її нормалізації корові дає кілька днів по 3 л сироватки.

Здуття буває і в кіз. У них зникає апетит, виникає закреп. Без лікування можуть померти. Для покращення стану тваринам дають вербові й осикові віники.

— Які вже там віники, коли козі нічого в рот не лізе, — розповідає Лариса Гурова, 60 років, із села Новохатське Великоновосілківського району Донецької області. — Знаю — як тільки перегодую зерном, треба робити масаж. Інакше гази не відходять і худобину здуває. Кулаком натискаю в область голодної ями. Це трикутна вм'ятина між ребрами й тазом. Повільно рахую до 20 і кулаком масажую проти годинникової стрілки. Від цього повинні по тілі кози піти хвилі. Якщо їх немає, через 30 секунд повторюю рухи ще раз.

Корисно піднебіння кози змастити дьогтем або зробити вуздечку з сіна. Вставити в рот і поводити.

Зараз ви читаєте новину «Шлунок у корів запускають солодкою горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі