понеділок, 05 листопада 2012 00:45

Саджанці вкорочують на висоті 80 сантиметрів

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Петро Горідько обрізує на сортовій смородині пагони до 40 сантиметрів, щоб добре родила
Петро Горідько обрізує на сортовій смородині пагони до 40 сантиметрів, щоб добре родила

Садівник із села Мліїв Городищенського району на Черкащині Петро Горідько, 73 роки, радить покупцям перед садінням дерев та кущів обов'язково обрізати коріння. Так рослини краще приживаються та швидше починають плодоносити.

У п'ятницю на місцевому ринку з дружиною продають саджанці яблунь, груш, черешень, слив і персиків. Також — кущів смородини. Десятку покупців, що обступили їх, пояснюють, як садити, яку рослину наскільки обрізати.

— Це сортова смородина першого ж року дасть великі й гарні плоди, якщо обріжете всі пагони на висоті 40 сантиметрів від землі, — каже Петро Семенович. — Обов'язково треба обрізати й коріння. Секатором укоротити приблизно на п'яту частину. Це роблять для того, аби пересаджена рослина краще приживалася. Довгі пагони й коріння навесні будуть тягти на себе забагато поживних речовин. Тоді на плоди сил не залишиться.

На саджанцях дерев рекомендує теж обрізати гілля та коріння. Стовбури вкорочує на висоті 70-80 см.

— Це для того, щоб на цьому рівні сформувалися гілки першого порядку. Нижче зрізу верхні бруньки навесні дадуть у різні сторони гілки. Дехто жаліє так низько обрізать. Думають, деревце швидше виросте. Але тоді перший порядок гілок сформується надто високо. Потім дерево формуватиме й наступні яруси зависоко. Якщо обрізати нижче, нижні гілки заважатимуть працювати біля дерев, обкопувати їх.

Теплолюбні рослини — персики, черешні, виноград краще саджати навесні. Петро Горідько говорить, понівечене коріння гірше переносить сильні холоди. Через це минулої зими, коли доходило до -30°С, найбільше померзли саджанці.

— Яблуні, груші морозів не бояться, тому однозначно ці дерева краще садити восени. До весни коріння влежиться і краще піде в ріст.

Садівник із Черкас 65-річний Валентин Кравченко каже, що слід найбільше зважати на обрізання черешень, слив.

— Кісточкові дуже не люблять, як їм обтинають корінь чи гілля. Коли щороку їх підрізати, як яблуні, вони погано плодоноситимуть. Обрізка провокуватиме ріст великої кількості вовчкових пагонів. Ці гілки витягуватимуть із рослини поживні речовини. Тому кісточкові варто при посадці раз правильно обрізати, і все.

Найкраще укорочення гілок переносить груша. Її треба формувати та обтинати задовге віття якомога частіше.

Зараз ви читаєте новину «Саджанці вкорочують на висоті 80 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі