четвер, 15 березня 2007 18:46

Розсаду капусти тримають у прохолодному місці

З початку лютого до середини квітня висівають капусту — на розсаду. Для доброго врожаю треба підтримувати невисоку температуру і провітрювати росточки.

— Для ранньої капусти вже трохи пізно. Та якщо зробити все правильно, матимете добрі качанчики. Зараз час для середньоспілої і цвітної, — розповідає киянка Антоніна Зелена, 43 роки.

Вона живе у приватному будинку біля автовокзалу. Вирощує розсаду для себе і на продаж:

— Землю для розсади беру з грядок, де капуста раніше не росла. Додаю трохи торфу, деревного попелу, перегною й обов"язково пісок. Ця суміш для розсади — найкраща. Засипаю її в неглибокі ящики, висотою 8–10 сантиметрів.

Зернята перед посадкою знезаражує — прогріває 20–30 хвилин у добре нагрітій воді — до 50°C. Тоді на 5 хв. опускає в охолоджену кип"ячену воду. Імпортному насінню, каже, така процедура не потрібна.

Господиня добре поливає землю. Ребром лінійки робить неглибокі (0,5–1 см) рівчачки на відстані 4–5 см. Висіває насінини за 2 см одна від одної. Щоб їх було видно краще, Антоніна припудрює насінини мукою. Посіви засипає тонким шаром землі і злегка припліскує долонею. Накриває ящики фанерою чи склом і ставить у тепле місце. Наприклад, на підвіконня у південній кімнаті. Температура там має бути +18...+20°С. Сходи з"являться за чотири дні. Через півтора-два тижні, коли вже буде перший справжній листочок, сіянці пікірують в окремі горщики.

Добра розсада має чотири–шість листочків та міцні корінці

— Я розробила свій спосіб пересадки, — ділиться Антоніна. — Сіянець кладу в середину горщика корінцями від себе. Вказівним пальцем вдавлюю їх у землю на глибину 8–10 сантиметрів. Дірку засипаю землею. При такому способі пересадки коріння щільно прилягає до землі і рослина завжди добре приживається.

За годину до пікірування жінка ретельно поливає розсаду. Виймає сіянець із землею. На третину вкорочує корінь — щоб активно росли бокові корінці. Пересаджені росточки поливає теплою водою і ставить у затінене, прохолодне місце.

51-річна Марія Юрковець з Білої Церкви вже 30 років використовує тільки свою розсаду капусти. Каже, що так принаймні точно знає, який сорт, і що ніяких пестицидів там немає.

— Розсаду тримаю у літній кухні. Там вдень підтримую плюс 14–16 градусів, а вночі плюс вісім–десять. Якщо вирощуєте у квартирі, на ніч виносьте їх у прохолодніше місце, — радить городниця.

Раз на тиждень вона поливає росточки водою з марганцівкою. А після появи другого листка підживлює настоєм коров"яку. Вдруге підгодовує за тиждень до висадки.

— Поливаю капустку в першій половині дня. Після цього неодмінно добре провітрюю розсаду. Часто лити не раджу — раз на тиждень досить. Бо через вологість і тепло розсада може захворіти на "чорну ніжку", — застерігає Марія.

Особливо ретельно за розсадою треба доглядати в перші тижні —  провітрювати, для профілактики підсипати під рослини пісок. На грядку розсаду висаджують через п"ять–сім тижнів після появи сходів. Добра розсада має чотири–шість листочків та міцні корінці. Висаджують тільки росточки з цілою плодовою брунькою між листками.


Коли треба висівати насіння


 Сорти Посів насіння  Пікірування  Висадка у ґрунт  
 Рання капуста    
 10 лютого — 15 березня  1 березня — 1 квітня  10–30 квітня
 Середня і цвітна   
 1–30 березня  20 березня — 10 квітня  15 квітня — 10 травня
 Пізня і брюссельська   
 10 березня–10 квітня  10–30 квітня  15 травня — 5 червня
Зараз ви читаєте новину «Розсаду капусти тримають у прохолодному місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі