четвер, 26 червня 2008 17:14

Розсаду капусти поливають регулятором росту

70-річний киянин Валентин Коноваленко п"ять років вирощує капусту із власної розсади. У лютому купує насіння середньо-пізніх і пізніх сортів: Харківська зимова, Білосніжка, Слава. Чоловік має 10 соток землі й невеликий парник біля села Миронівки на Київщині.

— Раніше кілька разів купував розсаду на базарі по 5 гривень за десяток, — розповідає Валентин Денисович. — Але потім відмовився. Продавці часто дурять, продають кволі пагінці. Половина розсади потім гине. Якщо немає граду або сильної посухи, збираю нормальний урожай. Узимку їмо лише свою капусту.

Розсада капусти, висадженої у травні, добре прийнялася, — веде далі городник. Навіть зимові сорти вже мають 6–7 листочків, а в середньо-ранньої капусти починають формуватися качанці.

— Перед тим як висаджувати насіння на розсаду, замочую його на вісім годин у розчині із регулятором росту "Івін", розводжу ампулу у двох літрах води, — каже Валентин Коноваленко. — Ще раз обприскую розсаду розчином води з препаратом перед висаджуванням, коли з"являються перші чотири листки. Тоді вона витриваліша до посухи і хвороб.

Поливати припиняє за два тижні до збору врожаю

Після пересадки пагінців на грядку чоловік за два тижні ще раз поливає капусту розчином із регулятором росту. Раніше замість нього підгодовував розсаду розведеним у воді перегноєм. Дехто додає до цього розчину 30 г попелу.

У червні, коли було мало дощів, господар мало не щодня поливав розсаду й розпушував ґрунт, а потім підгортав, як картоплю. каже, підсапувати пагінці треба, коли з"являються понад сім листочків. Тоді рослина міцна.

У воді для поливу чоловік кілька днів настоював сухий тютюн, щоб розсаду не їла тля. Розчин перебиває запах городини.

Щоб не було потрісканих головок, Коноваленко припиняє додатковий полив за два тижні до збору врожаю. Зауважує, що капуста в цей час має добру кореневу систему й бере вологу з ґрунту.

Зараз ви читаєте новину «Розсаду капусти поливають регулятором росту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі