понеділок, 17 червня 2019 05:55

Розробили додаток для пасічників і фермерів

Автор: www.narodna-pravda.te.ua
  За допомогою мобільного додатка перед розпиленням пестицидів фермери надсилатимуть повідомлення пасічникам. Подібна система працює в Канаді
За допомогою мобільного додатка перед розпиленням пестицидів фермери надсилатимуть повідомлення пасічникам. Подібна система працює в Канаді

В Україні створили мобільний додаток для взаємодії бджолярів із фермерами. ­Останні застосовують на полях пестициди, препарати від хвороб і шкідників. Від цього гинуть цілі колонії бджіл.

— Розробка і впровадження мобільного додатка для фермерів і бджолярів — корисна річ, — розказує Антон Міхеєв, 43 роки, голова Асоціації бджолярів "Медова артіль" Луганської області. — Завдяки винаходу, перед плановим розпиленням пестицидів фермерські підприємства надсилатимуть повідомлення всім власникам пасік у зазначеному радіусі. Від створення додатка виграють не тільки пасічники, а й фермери. За його допомогою вони можуть шукати бджолярів для запилення культур.

Подібний додаток працює в Канаді. У ньому бджолярі навіть виділяють поточні та заплановані розташування вуликів. В Україні хочуть створити єдиний реєстр бджолярів та онлайн-мапу пасік. Вона допоможе орієнтуватися, де в тій чи іншій місцевості є поля з медоносами, бачити щільність розміщення пасік поблизу. Це також допоможе активніше залучати інвестиції для розбудови бджільництва. Кожна пасіка й вулик мають отримати власний номер.

— Добре, що створили цей додаток, бо пасічники страждають. На практиці майже всі фермери порушують закон про бджільництво. Оброб­ляють поля токсичними речовинами. Має працювати грамотний агроном і радитися з ветеринаром, щоб не використовувати препаратів, які вбивають бджіл. Найбільше порушень із тим, що поля обробляють удень, а не вночі. Обприскують у період цвітіння, не дотримуються відстані від хат. Від обприскування інколи хворіє навіть домашня птиця, бо препарат розносить вітер, — розповідає Тетяна Васильківська, 58 років, голова громадської організації "Всеукраїнське братство бджолярів". — Найскладніше довести, що бджоли загинули через обробку пестицидом конкретного поля. Часто фермери також дозволяють собі зверхність і залякують бджоляра. Ніби закон та інструкції є, але їх ніхто не дотримується.

Після отруєння збирається комісія з агронома, голови сільської ради, ветеринарного лікаря та потерпілого бджоляра.

Роблять відбір загиб­лих комах, ґрунту, води та самої рослини. На основі цього акта ветеринар вказує діючу речовину застосованого препарату. Сплачує за аналіз бджоляр. Він може вимагати відшкодування грошей за бджіл і вулики. Після зараження їх потрібно знищити.

— Фермери вносять гербіциди ще на чорну землю. Вона парує та отруює бджолу, яка поруч пролітає. Така ситуація стала критичною в останні два роки, коли аграрії почали використовувати дешеві пестициди. Пасічники втрачають льотних бджіл, це сотні тисяч гривень збитків. Проблема не тільки матеріальна, а й екологічна. Фермери отримують менші врожаї, а пасічники — нечистий мед.

Зараз ви читаєте новину «Розробили додаток для пасічників і фермерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі