вівторок, 15 липня 2008 16:50

Проріджені малинові кущі добре родять

— Щоб кущі малини добре плодоносили щороку, потрібно вчасно зрізати слабкі, сухі й зламані пагони, — радить садівник із міста Хорол Полтавської області Валентин Криворотько, 45 років. — Обрізку проводять на рівні ґрунту, а землю після того обережно розпушують садовими вилами. Перед цим бажано удобрити амофоскою чи деревним попелом. У посушливу погоду після розпушення кущі малини добре було б полити.

Чоловік вирощує малину понад 20 років. У саду має кілька десятків стійких до морозів сортів.

— У запущених малинниках багато шкідників, — пояснює Криворотько. — Тому кущі потрібно щороку проріджувати і прополювати від бур"янів, щоб уникнути збудників хвороб. Коли малинник заростає, ягід на кущах меншає, і вони родять невеликі. Між рядками малини має бути відстань 1,5–2,5 метра, а між кущами в одному ряду не менше півметра. Тоді коріння рослин нормально розвиватиметься.

Висаджувати кущі Криворотько радить восени, коли листя з них опаде, або в березні. Тоді ґрунт вологий після зими, і бруньки на кущах не встигли розпуститися.

Ямку під кущ малини викопують на 20–30 см, на штик лопати. Висаджені рослини слід полити і мульчувати — накрити шаром тирси, а ґрунт навколо розпушити.

Молоді пагони дадуть перший урожай за рік. Однак кущі малини сорту Ремантан, висаджені навесні, можуть дати перші плоди в рік висаджування.

Зараз ви читаєте новину «Проріджені малинові кущі добре родять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі