пʼятниця, 21 січня 2011 07:00

Позеленіла картопля краще проростає

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Віктор Цуркановський
Віктор Цуркановський

Вінничанка Марія Яворівська, 63 роки, засаджує щороку 10 соток 30 відрами картоплі. Збирає майже тонну клубнів. Зберігає овочі у великому погребі із камінними стінами та земляним долом.

— Зими в останні роки нестабільні — то мороз, то відлига, — говорить Марія Степанівна. — Торік через сильний холод у сусідів у погребах померзло багато картоплі. Мій льох глибокий, ляда з грубих дубових дощок, тому урожай зберігся. Зараз на вулиці тепло, і в погребі починає пріти картопля. Щоб випустити пар, відкриваю внутрішні двері, провітрюю.

Щоб краще зберігалася, її закладають нещільно. Бульба має добре провітрюватися знизу. Краще розсипати овочі не на голу підлогу, а на дерев'яні решітки. Якщо урожаю багато, а місця мало, картоплю складають у ящиках на полицях.

— Складаю картошку шаром в 1 метр. Так вона дихає, її легше перебрати. Зверху присипаю шаром червоного буряка. Він любить вологу, забирає зайву із бараболі. Картоплю в ящиках накриваю соломою. Вона вбирає пару, як губка, тому раз на місяць її міняю.

Бульби також пересипають шарами із листя горобини, сушеними стеблами полину, меліси чи папороті, цибуляним лушпинням. Їх заготовляють із розрахунку 2 кг сухого листя на 10 відер картоплі. Прошарки вберігають овочі від загнивання у вологому погребі.

— Ще коли викопую та просушую картоплю, відбираю хвору та пошкоджену. Відкладаю її на корм худобі. Насіннєву вибираю не більшу за куряче яйце. Її тримаю на світлі, доки не позеленіє. Така виробляє речовини, які краще її збережуть взимку. Також краще проростатиме у землі, дасть добрий урожай. Цю картоплю завжди тримаю окремою купою. На їжу залишаю велику бульбу, складаю її найближче. У ній найбільше вологи, через великий вміст добрив швидше гниє.

Марія Яворівська не перебирає картоплі аж до квітня, щоб не пошкодити паростки. Якщо їх зірвати навіть із їстівної, нові наростуть дуже швидко. Сама бульба віддасть їм соки, пов'яне, стане несмачною. Зіпсовані овочі вінничанка вибирає зверху купи. Намагається не перемішувати, інакше суха гниль може перекинутися на здорові картоплини.

— Щоб картопля не перегнила від фітофтори, у погребі має бути сухо. До весни третина бульбок можуть почорніти всередині, до літа — більше як половина.

Щоб у льоху не було цвілі, його стіни влітку протирають 2-відсотковим розчином кухонної солі. Перед цим всередині спалюють кілька газет чи стебел полину. Дим припинить розвиток мікроорганізмів, вижене жучків-паразитів.

Зараз ви читаєте новину «Позеленіла картопля краще проростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі