четвер, 21 серпня 2008 18:10

Портулак городній виводять гербіцидами

Портулак городній і амарант декоративний найчастіше саджають для салатів, а також на корм худобі. Часом рослини розростаються і займають зайві площі на городі. Тоді їх важко вивести.

— П"ятий рік борюся з портулаком, — нарікає 73-річний Микола Дирда з села Самгородок Смілянського району Черкаської області. Показує розлогу рослину з жовтими квітами. Листки схожі на грошове дерево. — Бур"ян розстилається і захвачує всю городину. Торік у сусіда на семи сотках зібрали і вивезли конем аж три вози цієї зарази. Думали, в цьому році буде вже менше. А воно — ні.

Портулак городній з"являється в кінці червня — на початку липня. Проростає насіння в землі на глибині від одного до трьох сантиметрів. Для того щоб дозріти, йому потрібно майже 30 днів. Одна розвинута рослина дає до 40 тис. насінин. Насінина зберігає життєву здатність 40 років.

— Рослина дуже живуча, любить тепло, — каже Віра Гарькова з державної інспекції захисту рослин Черкаської області. — Якщо пошкодити корінь, вона буде "захвачуватися" листочком і все-таки живитиме себе. За літо дасть не одне покоління.

Щоб знищити портулак, Гарькова радить зібрати його на купу, покропити  "Раундапом", "Торнадо", "Напалмом" або їх аналогами. Для кращого впливу до препаратів можна додати дві столові ложки азотного добрива на 10 л води.

— Коли портулак росте поряд із овочами, його знищити неможливо, — говорить директор магазину "Флора" у Черкасах Марія Ткаченко. — У рослини є восковий наліт, він захищає від хімічного впливу.

Портулак виполюють обережно, щоб не залишалися листки. Після збору врожаю восени грядки кроплять сумішшю препаратів "Ураган" і "Приліпатіль". Для довшої дії беруть більшу дозу, аніж вказано в інструкції.

Весною проти портулаку застосовують гербіциди.

— Для моркви з цибулею застосовують "Стом", для картоплі "Зенкор", — розповідає Ткаченко. — Тоді бур"яну не буде. Переораний город або залишений на зиму неораний не врятує від надокучливої рослини. Якщо насіння й примерзне, наступного року все одно зійде. Після зібраного врожаю можна засіяти грядки гірчицею наполовину з ріпаком. Портулак не розмножуватиметься. Заодно відбувається оздоровлення ґрунту. Розкидане насіння приволочують граблями. Якщо грядку орати весною, то ріпаку додають удвічі більше.

Амарант має дрібні червоні суцвіття, що нагадують батоги. Рослину розводять насінням.

— Щоб не забур"янити ним грядку, стовбур амаранту потрібно зрізати одразу після того, як рослина відцвіте, — радить дачниця Вікторія Гончаренко, 50 років, з Києва. — Якщо цей момент проґавити, насіння з квітів вітер рознесе по городу, а наступного року його доведеться виполювати з великої площі.

Декілька років тому жінка посадила десять кущів амаранту на дачі біля Яготина. Наступного року рослина проросла на сусідніх ділянках між картоплею і помідорами. Довелося виполювати, щоб бадилля не забирало вологи у решти рослин.

— Коли садила квіти, думала, відцвіте, використаю бадилля як добриво, — згадує Гончаренко. — Але рослина має дуже тверде стебло, як гілка куща, тому довго перегниває. Зрізане листя довелося спалити.


Замість хрону сіють катран

Хрін розмножується корінням. Якщо пошкодити його сапкою, рослина почне розростатися з відірваного шматка. Наступного року хрін може зайняти більшу площу городу й витіснити решту культур.
— Боротися з розростанням хрону важко, коріння сильне, — каже городник Борис Бублик. — Зашкодити йому можуть тільки потужні гербіциди "Раундап" і "Ураган". Але вони забруднюють ґрунт. Залишки препаратів можуть виявитися в овочах, які ростуть поряд. Тому замість звичайного хрону раджу садити катран.
Катран називають посидючим хроном, бо розмножується насінням. За смаковими властивостями нагадує звичайний хрін.
Катран висівають восени, тоді насіння має час прорости. За рік коріння викопують для їжі. Із листям катрану, яке з"являється в квітні, роблять салати. На третій рік кущ дає насіння, потім його зрізають.

Сергій БРУНЬ

Зараз ви читаєте новину «Портулак городній виводять гербіцидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі