понеділок, 24 жовтня 2016 06:50

Полуницю вирощують на соломі

Автор: ФОТО З САЙТА www.dacha.ucoz.ua
  Суперранній сорт полуниці Олівія виведений українськими селекціонерами. На кущі по 70–80 ягід. Полуниця велика — по 35–40 грамів
Суперранній сорт полуниці Олівія виведений українськими селекціонерами. На кущі по 70–80 ягід. Полуниця велика — по 35–40 грамів

— На початку жовтня розсаджую полуницю на постійне місце. Для цього відбираю найміцніші кущі, — каже 33-річний киянин Віталій Масленко. 10 років розводить полуницю. — Раніше це робили в серпні, але через зміну кліматичних умов терміни змінилися. Кущі приживаються і в травні–червні вже родять.

При садінні залишають один великий листок та один центральний. Решту обривають, аби рослина добре вкорінилася й зміцніла. При цьому утвориться багато розеток.

— Саджу на одній ділянці п'ять-шість сортів. Вони перехресно запилюються. Від цього урожайність збільшується. Полуниця любить легкий ґрунт, крізь який вільно проходить повітря. Гарно родить на піску. Для кожного сорту потрібна своя відстань між кущами — від 25 до 60 сантиметрів.

Коли полуниця не загущена і росте рядами — менше заводиться шкідників.

— При садінні ґрунт підживлюю біогумусом або перепрілим компостом чи торфом. Кущики ставлю у воду на 15–20 хвилин. Корінь насититься вологою.

Яму копає на глибину лопати. На дно кладе коров'ячий або кінський перегній. Але не курячий. Він концентрований і може спекти корені. На п'ять ямок йде відро перегною. Додає в кожну по столовій ложці попелу. Перемішує із землею і засипає лунку. Для дезінфекції поливає міцним настоєм марганцівки. Через 10 хв. ставить у ямку розсаду.

— Добре, щоб перед полуницею росли гірчиця, жито чи пшениця. Якщо була картопля чи помідори, полуницю може вразити фітофтора.

Перед цвітінням біля кожного куща посипає перегноєм. Це підживлює рослину. Міжряддя посипають соломою. Тоді збирають чисті ягоди, на них немає шкідників і грибків. У Великобританії полуницю називають "солом'яною ягодою".

Пізня полуниця родить у середині липня

— Розсаду беру від 1–2-річних кущів. Не можна довше трьох років вирощувати полуницю на одному місці, — каже киянин 33-річний Віталій Масленко. — Бо втрачається сортова особливість. А потім люди дивуються, що з гарного сорту вродили дрібні ягідки.

Із суперранніх сортів найбільше запитують Розану Київську та Ольвію. Вони дозрівають з різницею у два дні. Кущі міцні, витримують багато плодів.

— Розана дозріває дружно. Віддає весь урожай за два тижні. Ольвія плодоносить 21 день.

Наприкінці травня дозрівають сорти Крістіна, Клері та французький Дар Лізетти. Це ягоди середнього терміну дозрівання. Найпізніші сорти плодоносять із середини червня до середини липня. Це — англійський Пенсіонер Челсі для легких піщаних ґрунтів і німецький Мальвіна. Вони самозапилюються.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю вирощують на соломі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі