вівторок, 20 травня 2008 15:33

Підроблений засіб для рослин визначають безплатно

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Продавець магазину ”Зелений світ” Валерія Воронова показує справжній ”Конфідор”. Два пакетики з’єднані між собою, угорі є логотип фірми ”Баєр”, а знизу — адреса фірми-представника в Україні
Продавець магазину ”Зелений світ” Валерія Воронова показує справжній ”Конфідор”. Два пакетики з’єднані між собою, угорі є логотип фірми ”Баєр”, а знизу — адреса фірми-представника в Україні

Навесні в продажу з"являються підробні препарати для захисту рослин. Виготовляють їх переважно в Україні. Найбільше підробляють "Престиж" і "Конфідор" фірми "Баєр". На стихійних ринках продають запаси та підробки "Банколу". Його до нас уже не завозять.

В упаковки з-під імпортних засобів часто насипають крейду чи пісок. Іноді замість порошку продають таблетки, а гранули заміняють на капсули.

— Найчастіше підробляють засоби, розфасовані в невеликі пляшечки й пакетики, — розповідає головний державний інспектор захисту рослин Сергій Довгань, 56 років. — Відрізнити на око, чи це справжній препарат, не завжди вдається навіть фахівцям. Бо підробити можуть навіть голограму. Тоді треба проводити хімічний аналіз. У районній чи обласній станції захисту рослин його роблять безплатно.

Щоб віддати препарат на аналіз, треба мати чек. На ньому вказано, де куплено засіб.

Покупцеві радять уважно оглядати упаковку. На ній українською має бути вказано назву засобу для догляду за рослинами, його склад. Обов"язкові адреси виробника, постачальника. Якісний засіб має інструкцію щодо застосування.

— На стрічці, що з"єднує два пакетики "Конфідору", вибито номер партії і дату виготовлення, — каже 30-річний Денис Кущій, старший менеджер магазину "Зелений світ" на столичній вулиці Нижній Вал. — На базарі часом продають пакетики, на яких це написано чорною ручкою. Це підробка.

Щоб віддати препарат на аналіз, треба мати чек

У препаратів, які відпускають у пляшках, є захисне кільце біля ковпачка. Воно гарантує, що засіб не відкривали. Пляшки засобу від шкідників "Тату" фірми "Баєр" мають видавлений зсередини логотип "Зелений світ". На зворотному боці прикріпили брошуру з інструкцією.

— Препарат "Дантоп" виготовляють у вигляді невеликих блакитних гранул циліндричної форми, на упаковці є віконце, — додає Оксана Барановська з українського представництва "Аріста ЛайфСаєнс". — Крізь нього видно, що в пакеті не підробка.

У продавця можна вимагати ліцензію на торгівлю агрохімікатами й сертифікат якості від виробника.

Зараз ви читаєте новину «Підроблений засіб для рослин визначають безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі