вівторок, 26 серпня 2008 14:37

Петунії та сульфінії підживлюють двічі на тиждень

Автор: Фото: Наталя КАУЗАК
  На балконі Жанни Цапенко з Черкас до листопада квітнуть різнобарвні петунії й сульфінії. Серед рослин любить відпочивати 2-річний син Єгор. Цієї весни на квіти жінка витратила 150 гривень
На балконі Жанни Цапенко з Черкас до листопада квітнуть різнобарвні петунії й сульфінії. Серед рослин любить відпочивати 2-річний син Єгор. Цієї весни на квіти жінка витратила 150 гривень

Третє літо поспіль черкащанка 22-річна Жанна Цапенко висаджує на балконі різнобарвні сульфінії та петунії. Квіти цвітуть упродовж літа й восени, до перших заморозків.

Жанна згадує, як позаторік морози вдарили в листопаді й балкон був у квітах майже всю осінь. Цей рік, каже, навряд чи дотягнуть до листопада, бо літо спекотне й майже всі квіти вигоріли. Запевняє, що рожеві — найвитриваліші, а от білі й сині попропадали.

Жанна обприскує листя монстери, фікуса, папороті, тещиного язика. Ці рослини з сульфініями та петуніями влітку ростуть на балконі. У довгих ящиках цвітуть червоні, білі, фіолетові, рожеві квіти. У двох круглих підвісних — рожева й дрібна фіолетова сульфінія.

Дворічний син Жанни Єгор тягнеться до квітки, щоб понюхати. Жінка бере дитину на руки й допомагає дістати цвіт.

— Сульфінію я побачила в свекрухи. Собі закортіло. Як перший рік посадила, то така щаслива була. Не балкон був, а казка, — сміється.

Цапенко каже, що багато хто не знає, що між схожими петунією та сульфінією є суттєва різниця. У петунії товстіші й міцніші пагони. У сульфінії — тонкі. Сульфінія — звисаюча, може бути завдовжки з метр. Якщо петунія ампельна, то спадає до 60 см донизу.

Сульфінію, як правило, продають утричі дорожче, ніж петунію.

Балкон був у квітах всю осінь

— Річ у тім, що сульфінія не росте з насіння. Одна продавщиця в квітковому магазині сказала, що її розводять на клітинному рівні. Тому якщо й зібрати з неї насіння, виросте звичайна петунія, — розповідає Жанна. — Моя знайома якось насадила насіння сульфінії. Казала, що збирала по всьому місту відбірні сорти. І що? Виросли звичайні рожева й фіолетова петунії. Чула, що сульфінія розмножується черенками. Була декілька посадила. Тільки занесла в квартиру, за два дні все й пропало. Їй треба волога й світло, а де його взяти зимою?

Щовесни Цапенко купує насіння кущової й ампельної петуній. Готує неглибокі ящики й засіває. Зауважує, що землею присипати не потрібно. Зверху на ящики вдягає чорні пакети для сміття, щоб створити затемнений парник. Щодня насіння обприскує водою. За два тижні проростають пагони. Накриття знімає.

— Сію насіння та висаджую квіти обов"язково на молодий місяць. Тоді все ростиме швидше, — каже жінка.

Кущики сульфінії купує по 25–60 грн. Цього літа на квіти витратила 150 грн. Зауважує, що для довгих ящиків підбирає невеликі кущі сульфіній. Із них, общипуючи вершки, можна сформувати потрібну форму. Каже, що білі, сині й фіолетові сульфінії надто чутливі до сонця, дощу й хвороб.

— Щойно пройде сильний дощ — усі кущі похилилися. Найпершими відходять рожеві квіти. Якби сульфінії були під накриттям, то дощів не так боялися б. Хоча петуніям усе байдуже, — продовжує.

Торік квіти Жанни уразив кліщ. Цього літа — тля. Каже, поливає кущі міцно завареним чорним чаєм. Робила це тричі. Жінка раз на тиждень підживлює сульфінію й петунію рідким добривом. Спочатку купувала звичайне для квітучих рослин. Тепер радить вибирати лише для цих квітів, інакше цвіт буде гіршим.

Поливає через день відстояною водою. Якщо щодня, рослини може ушкодити борошниста роса.

— Це літо мої квіти важко перенесли. Спекотне сонце, а сульфінії жару не переносять. Вони пропадають, а в мене за них серце болить, — жаліється Жанна. — На той рік спробую посадити маргаритки. І петунію садитиму. Із нею менше мороки, ніж із сульфінією.

Зараз ви читаєте новину «Петунії та сульфінії підживлюють двічі на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі