"Значно соковитіші, ніж базарні. І без кісточок", — 29-річний Петро Мекуш пропонує спробувати лимон із дерева, яке росте на його балконі. Чоловік мешкає на восьмому поверсі багатоповерхівки в Луцьку. Садівництвом захоплюється зі школи.
— Купив лимони восени 2000-го, коли був у відрядженні в Києві, — розповідає Петро. — На четвертий рік виросло десять плодів. А цієї зими — вже 33. Зараз хочу дати дереву рік-два перепочити, щоб потім мати 50 лимонів. На одному стовбурі може бути до 150 плодів.
Лимонне дерево росте у вазоні завбільшки з відро. Плоди Мекуш уже зірвав.
— Роздав знайомим, родичам. Батькам відніс. Вони не великі любителі садівництва, але коли щось приношу, завжди радіють. Це новогрузинський лимон. У мене ще був ювілейний сорт. Плоди виросли величезні — чотири штуки по 800 грам. Та смак ніякий, дуже кислі. І шкурка тонка. Я його знайомим віддав.
Каже, що всіх рекомендацій щодо вирощування лимонів не дотримується.
— У київських колекціонерів купив літературу. Але там усе настільки детально розписано... Мені на все часу не вистачає. Щоб тримати оптимальну температуру — вісімнадцять градусів, — закрив балкон спеціальною плівкою. Зробив ширму з фольги — всі плоди достигли одночасно. А таке в лимонів рідко буває.
Окрім лимонів, Петро вирощує й інші екзотичні фрукти. Рік тому посадив ананас. Чотири роки тому — фейхоа. Зізнається, що цей фрукт пробував тільки раз.
— Там дуже багато йоду, це корисно для тих, у кого захворювання щитовидки. Вже виросло величеньке дерево. Думаю, цього року будуть плоди.
Цікавлюся, чи не вирощує коноплю.
— Та ні, — сміється Петро. — Я ж узагалі не курю.
Коментарі