четвер, 15 березня 2007 18:43

Петро Мекуш виростив на балконі 33 лимони

Автор: фото: Валентин ЛЮПА
  Волинянин Петро Мекуш привозить землю для лимона з рідного села Боремець Рівненської області, що за 20 кілометрів від Луцька
Волинянин Петро Мекуш привозить землю для лимона з рідного села Боремець Рівненської області, що за 20 кілометрів від Луцька

"Значно соковитіші, ніж базарні. І без кісточок", — 29-річний Петро Мекуш пропонує спробувати лимон із дерева, яке росте на його балконі. Чоловік мешкає на восьмому поверсі багатоповерхівки в Луцьку. Садівництвом захоплюється зі школи.

— Купив лимони восени 2000-го, коли був у відрядженні в Києві, — розповідає Петро. — На четвертий рік виросло десять плодів. А цієї зими — вже 33. Зараз хочу дати дереву рік-два перепочити, щоб потім мати 50 лимонів. На одному стовбурі може бути до 150 плодів.

Лимонне дерево росте у вазоні завбільшки з відро. Плоди Мекуш уже зірвав.

— Роздав знайомим, родичам. Батькам відніс. Вони не великі любителі садівництва, але коли щось приношу, завжди радіють. Це новогрузинський лимон. У мене ще був ювілейний сорт. Плоди виросли величезні — чотири штуки по 800 грам. Та смак ніякий, дуже кислі. І шкурка тонка. Я його знайомим віддав.

Каже, що всіх рекомендацій щодо вирощування лимонів не дотримується.

— У київських колекціонерів купив літературу. Але там усе настільки детально розписано... Мені на все часу не вистачає. Щоб тримати оптимальну температуру — вісімнадцять градусів, — закрив балкон спеціальною плівкою. Зробив ширму з фольги — всі плоди достигли одночасно. А таке в лимонів рідко буває.

Окрім лимонів, Петро вирощує й інші екзотичні фрукти. Рік тому посадив ананас. Чотири роки тому — фейхоа. Зізнається, що цей фрукт пробував тільки раз.

— Там дуже багато йоду, це корисно для тих, у кого захворювання щитовидки. Вже виросло величеньке дерево. Думаю, цього року будуть плоди.

Цікавлюся, чи не вирощує коноплю.

— Та ні, — сміється Петро. — Я ж узагалі не курю.

Зараз ви читаєте новину «Петро Мекуш виростив на балконі 33 лимони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі