пʼятниця, 09 листопада 2018 00:40

Перед зимівлею кущі винограду дезінфікують

— Осінь — найкраща пора для формування кущів винограду. Обрізати починаю через два тижні після обпадання листя. Раніше не треба, бо порушиться накопичення поживних речовин у пагонах, — говорить Анатолій Шиндер, 65 років, із села Гальжбіївка Ямпільского району Вінницької області. Вирощує 200 сортів винограду. — Але й пізніше не треба. Як тільки почнуться холоди, лоза стане крихкою і при обрізуванні ламатиметься.

Відрізує хворі та старі пагони. Залишає тільки здорові. Їхня кількість має бути трохи більшою, ніж потрібно для формування куща. Це на випадок поганої зимівлі, коли деякі пагони не витримають морозів. Зайві зрізує весною.

— Щойно на молодому кущі пагони виростають більше 40 см, залишаю 2–3 кращих лозини. Слабші зриваю. Те ж саме ­роблю з пасинками, які розвиваються на молодій лозі в пазухах листків. Їх зриваю не повністю, залишаючи один листок. Так збережеться основна брунька і рослина краще живитиметься. Без цього загуститься кущ і буде поганий врожай.

Восени виноград обприскує від хвороб та готує до зими. Після обрізки приступає до дезінфекції лози від хвороб. Кропить її 3% залізним купоросом. Розводить його у співвідношенні 300–400 г на 10 літрів води. Обприскує тільки ввечері. В сухий день пригинає пагони до землі та присипає 20 см шаром ґрунту. На той час повинні з'явитися перші заморозки, і лоза трохи загартується.

— Відкриваю кущі від сплячки наприкінці березня. Якщо пізніше — можуть підпаритися. Лозу підв'язую на дріт.

Утеплює виноград агроволокном, а не плівкою. При потеплінні температура та волога під нею підвищуються, пагони починають гнити і з'являється цвіль.

— Найкраще вибирати для посадки сонячні ділянки подалі від високих дерев. Це не має бути низина, інакше рослини вимерзнуть весною.

Зараз ви читаєте новину «Перед зимівлею кущі винограду дезінфікують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі