понеділок, 17 лютого 2020 07:55

Парник накривають пальтами

Автор: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  Андрій Бігоцький закладає парник у лютому, щоб до весни прогрівся ґрунт. Першими висіває перець і баклажани
Андрій Бігоцький закладає парник у лютому, щоб до весни прогрівся ґрунт. Першими висіває перець і баклажани

Андрій Бігоцький, 36 років, із села Полиці Володимирецького району Рівненської області в середині лютого закладає парник. На відміну від теп­лиці, його не треба обігрівати, бо тепло розсаді віддає кінський гній.

— Боявся поратися з парником, поки жінка не допекла, — каже господар. — Тепер уже й забув, як жили без нього. Парник закладаю щонайбільше півтора метра у висоту, тоді конячі ­кизяки справляться з обігрівом.

Розчищує місце в садку. Зі старих дощок збиває короб. Можна робити будь-якого розміру, головне, щоб вистачило гною. На дно кидає солому завтовшки 10 см. Зверху вилами засипає кінський гній шаром не менше 30 см. Злегка прикидає соломою. Накриває старими віконними рамами зі склом. Воно вбирає сонячне проміння. Це сприяє виділенню великої кількос­ті тепла від гною.

— Віконні рами можна замінити на агроволокно із нетканого спанбонду, — говорить Бігоцький. — Він пропускає повітря і завдяки пористій структурі створює ідеальний мікроклімат для розсади. Агроволокно зручне тим, що його не треба знімати для поливу. Зрошують поверх нього. А ще — захищає від буревіїв і граду.

Замінюють вікна прозорим гнучким шифером, але сильний град може його побити. Парник не варто накривати плівкою. Вона не пропускає повітря, через це нема вентиляції. Поліетиленова плівка не вбереже рослини від раптових заморозків.

— Коли вибрав матеріали та зладнав парник, його з боків обкладаю соломою або старими пальтами. Ті добре захищають від протягів. Чекаю тиждень, щоб парник почав пріти. Гній париться, віддає тепло в землю. Вона розмерзається й покриває відпаром плівку чи скло.

Цього не станеться, якщо раптом ударять морози. Тому в кілька місць наливає відро окропу. Вода має дійти аж до дна й змочити солому. Все пріє і розігріває землю. Якщо ізсередини рама запітніла — земля вже тепла й можна сіяти. За день-два треба притоптати гній, посипати тирсою й землею.

— Шар ґрунту має бути не менше 10 сантиметрів. Роблю борозни зі сходу, аби сонце добре освітлювало рослини. Тоді не кидатимуть тінь одна на одну.

Ділянку поливає розчином фітоспорину і кладе насіння. Загортає землю й накриває склом.

— Маю досвід: спочатку висіваю перець та баклажани, а через два тижні помідори. Вони швидше сходять, і якщо посіяти в гарячі парники, то розсада переросте.

Над посівами розбризкує воду. Якщо звично полити, буде суха кірка, через яку розсаді важко пробитися. Парник провітрює після кожного поливу в першій половині дня.

Зараз ви читаєте новину «Парник накривають пальтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі