понеділок, 27 липня 2020 00:00

Осикове гілля захищає кіз від здуття кишечника

— У липні заготовляють гілки для зимової годівлі кіз. З них тварини отримують вітаміни, від цього зміцнюється імунітет. Це краще за аптечні порошки, — розповідає Леся Мироненко, 46 років, із села Новохатське Великоновосілківського району Донецької області. — Після такого корму вже й забула, коли останній раз здувало мою Клаву. До цього коза чимало мучилася з животом.

Акацієве та дубове гілля корисне козам для профілактики проносів. Осикове захищає від здуття кишечника. Також годяться пагони ясена, тополі, берези й горобини.

Господиня плете віники завдовжки 50 см, товщиною 10 см. Їх посипає 50 г солі на 1 кг гілля. З нею листя сохне не опадаючи. В'яже мотузкою, а не дротом, щоб худоба не поранилася. Розвішує на горищі або в затінку на два тижні. Потім складає у сухому місці. Дає козам кілька разів на тиждень.

— Віники — добрий корм і для курей і кролів. Останні їдять ­липові, березові та ялинові. Від них покращується апетит і густота хутра. Вистачить гілки на тиждень. Можна сушити полин, що підвищує стійкість тварин до хвороб. Давати по два-три ­стебла через день, — каже Леся Мироненко.

Для курей сушить кропиву. Від неї птиця взимку добре несеться.

Зараз ви читаєте новину «Осикове гілля захищає кіз від здуття кишечника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі