середа, 22 жовтня 2008 14:59

Опале листя складають у компостну яму

— Опале листя у саду бажано зібрати і скласти в компостну яму, — радить завідувач сектору захисту рослин Інституту садівництва Федір Каленич, 70 років. — До весни воно перегниє, й буде біодобриво. Якщо є час, можна перекопати ділянку в саду, щоб перемішати пріле листя із землею. Тоді воно удобрюватиме ґрунт.

Спалювати листя вчений не радить. У невеликому саду багаття розводять поблизу дерев, тож вогонь може пошкодити верхнє коріння рослин.

Вологе листя не горітиме, а тлітиме. Із димом виділятиметься чадний газ і небезпечні сполуки: важкі метали, діоксини. Адже поглинаючи пил, дерева очищують повітря від важких металів і канцерогенів. Частково ці сполуки накопичуються в листі. Якщо дерева обробляли пестицидами, їх залишки також залишаються в листі.

— Згрібати листя під дерева не бажано, — розповідає Федір Каленич. — Використати його для мульчування не вдасться. Навпаки, пріле листя приваблюватиме гризунів, які влаштовуватимуть біля дерев нори й обгризатимуть кору.

Зараз ви читаєте новину «Опале листя складають у компостну яму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі