вівторок, 10 вересня 2019 06:16

Німфея Фабіола міняє колір під час цвітіння

Автор: SUPERSADOVNIK.RU
  Німфея Фабіола — різновид водяних лілій. Цвіте з травня по жовтень. Швидко розростається. Тому в невеликих ставках садять не більше двох рослин
Німфея Фабіола — різновид водяних лілій. Цвіте з травня по жовтень. Швидко розростається. Тому в невеликих ставках садять не більше двох рослин

— Водяні лілії — моя слабкість. Спеціально під ці квіти зробила на зад­ньому дворі декоративний ставок, — каже 47-річна Вікторія Пилипенко з Миколаєва. — Невеликий, глибиною трохи менше метра. Вибрала німфею Фабіола. Цей сорт — один із найнадійніших. Він і морози добре переносить, і приймається легко. Цвіте рожевим. Виглядає дуже ефектно, схожа на лотос. Ще й пахне приємно.

Період цвітіння німфеї Фабіола триває з травня по жовтень. Пік припадає на кінець літа. Квітки крупні, півонієподібної форми. У кожній по 20–25 пелюсток. Рожеві, з яскраво-жовтими тичинками. Поступово темніють до малиново-бузкового.

— Забарвлення неоднорідне. Що ближче до центру квітки, то колір насиченіший. Виглядає такий перехід дуже мальовничо. Діаметр квітки сягає 18–20 сантиметрів.

Листя Фабіоли плаває на поверхні води. Виглядає, як округлі пластини з глибоким вирізом. Діаметр листка — 20–25 см.

— Розростається Фабіола швидко. Одна рослина дає стільки листя, що вкриває квадратний метр поверхні. Тому в невеликих ставках вистачить максимум двох рослин. Якщо посадити занадто густо, цвістиме мало й дрібними квітками.

Фабіола добре почувається в неглибоких водоймах. Висаджувати її треба так, щоб відстань від поверхні води до верхівки кореневища була не менше 50 см.

— Фабіола сонцелюбна. Але в напівтіні теж непогано почувається. Садити можна в контейнері, в якому вона продавалася. Якщо пророщувати вдома з насіння, то перед посадкою теж варто помістити її в посудину. Це може бути плетений кошик або пластмасове відро.

Діаметр має становити 30–50 см, об'єм — 10–12 л. Наповнити її треба суміш­шю глини, коров'ячого перегною й садової землі з домішками торфу. Всіх — порівну.

— Щоб вода не вимила рослину, ґрунт треба присипати галькою. Контейнери з лататтям слід занурювати у воду поступово. Спершу опустити на глибину 10–20 сантиметрів, потім поволі опускати до дна.

У догляді Фабіола невибаглива. Потребує лише обрізання влітку пожовклого листя й відцвілих квітів. Обов'язково слід чистити ставок. Робити це навесні, щойно потепліє. Ємність із німфеєю вийняти з води й обдивитися рослину на наявність гнилі й прилиплого сміття. Якщо щось є — прибрати.

— Від шкідників обробляти не треба, принаймні неорганічними засобами. Якщо напали попелиці чи листоїд, вибирати їх слід вручну. Ворогом німфей є септоріоз. Листові пластини вкриваються чорними плямами й прогнивають. Уражене листя необхідно видалити.

Зараз ви читаєте новину «Німфея Фабіола міняє колір під час цвітіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі