понеділок, 29 червня 2020 06:01

Німецька капуста не гниє до квітня

— У сусідки город був усипаний великими головками капусти. Розпитала її, що то за сорт, і замовила собі, — розповідає 53-річна Світлана Воротиліна із села Височне Ратнівського району на Волині. — Раніше, який не сіяла, то розсада довго стояла млява. А головки росли дрібні.

Висіває кілька сортів німецької капусти. Амагер дозріває за 120 днів. Головки виростають до 4 кг. Зберігаються до квітня і не гниють. Дитмаршер фрюєр достигає за 100 днів. Плоди зовні зелені, а всередині кремові. Головки — до 1,5 кг і з малими качанами. Вони дозрівають не всі одночасно, тому можна довго збирати врожай. Сорт Лангедейкер ще плодовитіший, але вимагає частих поливів, щоб було з чого брати соки.

— Капуста Брауншвейгська є однією з найкращих для квашення. У неї головки плескаті. Листя ніжне, не має товстих прожилок. Не чіпляються ні жуки, ні грибки, — каже Світлана Воротиліна.

У червні бореться зі шкідниками. Найбільше дістає капустяний білан. Це кремово-білі метелики з чорними плямами на крилах. Самки відкладають на нижній бік листків яйця купками по 150 штук у кожній. Із них вилуплюється гусінь. За літо приплід повторюється тричі. Щоб цього не допустити, розводить в 10 л води 1 ст. л. чорного меленого перцю та по 2 ст. л. сухої гірчиці й солі.

— Також капуста потерпає від тлі. Особливо активно вона розмножується у теплу погоду. Від цих мошок допомагає розчин попелу. Змішую його склянку і тютюнового пилу. Додаю по столовій ложці рідкого мила та гірчиці. Усе розчиняю у 2 літрах гарячої води. За 2 години додаю стільки ж холодної і промиваю листки капусти з низу.

Зараз ви читаєте новину «Німецька капуста не гниє до квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі