63-річна сумчанка Олена Сарманчук огірки вирощує лише зі свого насіння. Вибирає великий рівний плід. Прив"язує до нього яскраву мотузку, щоб випадково не зірвати, й залишає дозрівати.
— Годяться плоди тільки з чистих сортових рослин. Із гібридних насіння не збирають, бо все одно виросте не те, що чекали, — розповідає жінка. — Огірок беріть повністю спілий, аж жовтий. Але тільки не підгнилий, бо таке насіння погано сходить.
Сарманчук для насіння радить брати огірки, які мають чотири грані. На таких рослинах буде більше жіночих квіток і більше зав"язі. Огірок з обох боків обрізає на 2–3 см — там пусте насіння. Розрізає навпіл, вигрібає ложкою зерна разом із м"якоттю. Залишає їх на 3–4 дні бродити у склянці. Тоді водою промиває насіння від м"якоті та викладає на папір, щоб просохло. Уже сухе складає в коробочки. Зберігає в темному прохолодному місці.
Коментарі