середа, 22 серпня 2007 18:22

Насіння зберігають у марлевих мішечках

У кінці серпня городники збирають насіння помідорів.

— Я агроном за освітою. Знаю, що вчені не рекомендують збирати насіння з дуже стиглих помідорів, а деякі навіть стверджують, що краще брати бурі, — каже Раїса Драгньова, 70 років, із селища Асканія Нова Херсонської області. — Але я все життя збираю з перестиглих.

Для насіння жінка відбирає ціленькі плоди. Розрізає їх навпіл і дивиться, чи вони не зіпсовані. Ложкою вибирає насіння з м"якоттю і кладе у склянку. Щоб швидше бродило, додає дві столові ложки води й лишає на два-три дні.

— За цей час м"якоть спливає, а насіння опускається на дно склянки, — розповідає жінка. — Потім через рідке сито — такі використовують у бджільництві — кілька разів промиваю проточною водою. Якщо намацую пальцями, що насіння слизьке, — мию ще раз.

Жінка каже, що замість сита можна використовувати тюль чи марлю. Промите насіння віджимає в байковій тканині, а тоді три дні сушить його в кімнаті на газеті.

— На пекучому сонці не треба. Бо перегріється і гірше сходитиме, — пояснює. — За три дні воно має стати сипучим.

Драгньова зберігає насіння в марлевих мішечках і картонних коробках. Радить не закривати, щоб воно могло "дихати".

Зараз ви читаєте новину «Насіння зберігають у марлевих мішечках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі