понеділок, 07 січня 2013 00:30

Насіння пророщують у торф'яних таблетках

Киянка Наталія Осипенко, 37 років, сама вирощує петунії для балкона. Сіє їх до Нового року. Наприкінці квітня починають викидати цвіт, а в травні рясно цвітуть.

— Чим раніше посієш, тим сильніша рослина і краще цвіте. У кого є теплиці, тим простіше вирощувати розсаду. Я обходжуся підвіконням на кухні. Сію петунії в торф'яні таблетки.

У піддон з виїмками розкладає таблетки. Купила його за 13 грн. У таких поміщаються 45 таблеток. Є більші на 60 рослин та менші — на 28. Таблетка коштує гривню.

— У неї можна посіяти й розсаду помідорів, але треба більшого діаметру. На квіти я беру по 3 сантиметри.

Ллє воду на кожну таблетку. Через 10 хвилин набрякають, піднімаються й набувають форми склянки. В кожній робить зубочисткою дірку і закладає насіння.

— Головне не пересушити, весь час треба підливати. Бачу, як рослина вкорінюється. У лютому корінь обплутує стакан зовні. Тоді саджу рослину разом із таблеткою в горщик.

У торфі будь-які рослини швидко ростуть, бо він містить поживні речовини та мікроелементи, які стимулюють ріст. Також кокосове волокно вбирає зайву вологу, завдяки чому найтонші корінці розсади не гниють. Добре приживаються й такі примхливі рослини, як баклажан, перець.

— Овочеві культури краще сіяти у торф'яні горщики. У них більший об'єм. Але тоді ще потрібно насипати ґрунту. Такі більше займають місця,— говорить харків'янин Артур Саєнко, 33 роки. Продає горщики з торфу. Найменший розміром із 50-грамову чарку.

Рослини швидко вростають у відкритий ґрунт крізь дно і стінки горщика. Родять рясніше.

— Огірки й помідори, посіяні в горщиках, дозрівають на два тижні раніше за тих, яких пересаджували, витягуючи із землі.

Зараз ви читаєте новину «Насіння пророщують у торф'яних таблетках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі