четвер, 29 березня 2007 19:14

Насіння моркви треба потерти між долонями

На початку квітня висівають моркву. На городі добре мати декілька сортів, які дозрівають у різний час. Скороспілий сорт, щоб їсти влітку. І декілька грядок пізнього — для зими.

— Треба добре підготувати землю. Грядку копаю за два-три дні до висівання. На погано обробленій землі морква виросте кривою та "рогатою", — киянка Тетяна Жеменюк, 38 років, має ділянку в Обухові біля Києва. Моркву сіятиме наступного тижня.

Під цей овоч обирає добре освітлену грядку, бо в тіні плоди будуть коротенькими. Глибоко перекопує землю, ретельно розбиває всі грудочки і розрівнює грядку граблями.

— Свіжий гній для моркви шкідливий. Органіку вношу за рік до посіву. Якщо не встигли підживити торік, то можна удобрити землю повним мінеральним добривом, — каже Тетяна.

Насіння моркви проростає дуже повільно. Тому йому треба допомогти. За три дні до висіву кілька разів промити насінини під теплою водою і залишити на вологій тканині до набухання. Сухі зернята проростатимуть понад два тижні.

— У насінні моркви, селери та петрушки багато ефірних масел, які призупиняють їх проростання. Я маю свій спосіб боротьби з цим, — розповідає 47-річна Антоніна Перелюбенко з Фастова, що під Києвом. — Насіння змішую з піском і декілька разів перетираю між долонями. Оболонка руйнується, і зернята проростатимуть швидше. Тоді змочую суміш водою і через добу висіваю.

Треба пильнувати, щоб на грядці зі сходами не з"являлися бур"яни. Перелюбенко радить щонайменше тричі за сезон проводити рихлення грядки. Тоді верхня частина моркви не оголюється і не зеленіє.

— Морква не любить тісно рости. Сіянці треба вчасно проріджувати. Або відразу сіяти рідко. Бо під час прорідження всі морквини травмуються і врожай зменшується.

Зараз ви читаєте новину «Насіння моркви треба потерти між долонями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі