четвер, 14 червня 2007 19:22

Найменша поливальна система коштує 140 гривень

Автор: фото: reuters/Kham
  Неподалік міста Ханой у В’єтнамі фермер поливає капустяне поле. Зрошувальні системи там використовують рідко. На фермерських підприємствах працюють із лійками
Неподалік міста Ханой у В’єтнамі фермер поливає капустяне поле. Зрошувальні системи там використовують рідко. На фермерських підприємствах працюють із лійками

У спекотну погоду волога із землі випаровується швидко. Городники встановлюють для рослин системи поливу. Їх підключають до насоса, який подаватиме на грядку водопровідну воду.

— Найпростіші — переносні системи. Це пластикові трубки і розбризкувач води. Система складається, як конструктор, — пояснює 32-річний Остап Дмитренко, продавець магазину "Дачник" на столичному ринку "Дніпро", що на Борщагівці.

Із розбризкувачів вода ллється кількома цівками. У багатьох моделях насадка крутиться по колу. Таку поливалку зручно поставити на грядках, де не хочеться зайвий раз топтатися. Вода, що розбризкується, всмоктується швидше, не наливаються калюжі, як зі шланга. Найменша система коштує 140 грн.

— Найпопулярніша система — це дощування, — веде далі Остап. — Із розпилювачів вода бризкає, наче слабенький дощ. Конструкцію можна запрограмувати — вона автоматично вимкнеться через якийсь час або коли піде дощ. Така штука обійдеться у 700 гривень.

У стаціонарних поливальних системах труби прокладають під землею. Зверху трубка висувається і складається. Таку конструкцію зручно встановити на газоні. Вона не заважатиме косити траву. До систем прилаштовують таймер, який вимикає полив, коли земля вже достатньо напилася води. Така техніка коштує від 2,5 тис. грн.

— Перші дві системи можна встановити самому. А для облаштування на городі стаціонарного поливу треба запрошувати спеціаліста.

Деяку городину — огірки, помідори, баклажани — можна поливати тільки теплою водою. Від крижаної вони пропадають. Тоді знадобляться лійки. Остап Дмитренко продає металеві, але легкі. Вони мають довгий носик і насадку "дощик". Видовжений носик поллє грядку в глибині. А насадка потрібна для розсади та молодих сходів. Лійка на шість літрів коштує 23–30 грн, а на вісім літрів — 32–40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Найменша поливальна система коштує 140 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі