четвер, 22 листопада 2007 18:16

На зиму стовбури молодих дерев обв"язують папером

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Ольга Горпинко із Погребів Глобинського району на Полтавщині у своєму саду обмотує папером на зиму стовбур яблуньки
Ольга Горпинко із Погребів Глобинського району на Полтавщині у своєму саду обмотує папером на зиму стовбур яблуньки

Працівниця агрофірми "Вересень" Ольга Горпинко, 50 років, із села Погреби Глобинського району на Полтавщині фруктові дерева на зиму захищає від холоду й шкідників. Жінка 20 років займається садівництвом.

— Однорічні деревця не бояться і двадцятиградусного морозу. Але захистити їх все одно треба. Бо стовбур можуть погризти миші. Та й зайці шкоди нароблять.

Жінка вправно обмотує пакувальним папером й обв"язує мотузкою стовбур цьогорічної яблуньки сорту Слава переможцю.

— Ближче до коріння треба покласти яд від мишей. Тоді гризуни точно не пошкодять дерево. Такого захисту вистачить до весни. Навколо яблуні тепер перекопаю ґрунт на глибину 5–10 сантиметрів, аби поступало достатньо вологи, — продовжує Горпинко. — Для захисту від шкідників стовбур можна було побілити вапняком. Але це не обов"язково. Пошкоджені та сухі гілки раджу обрізати садовими ножицями.

Хімічних засобів для захисту дерев Ольга не використовує, надає перевагу народним методам. Скажімо, щоб утеплити стовбур дерева, прикорінну ділянку землі присипає перегноєм. Солому не використовує. Каже, її розвіває вітер або розтягують шкідники.

Зараз ви читаєте новину «На зиму стовбури молодих дерев обв"язують папером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі