пʼятниця, 02 березня 2012 05:00

На занедбаному полі садять кавуни

Катерина Чекова, 42 роки, із райцентру Калинівка на Вінниччині взяла наділ на полі, яке не обробляли три роки:

— Це ділянка, на якій, крім бур'янів, нічого не росло. Коли був колгосп, сипали селітру. Переорали землю з осені, а вона тверда, як камінь.

Ґрунти, які довго не обробляли, а до того роками живили хімічними добривами, називають "мертвими". Їх відновлюють сидератами. Засівають жовту або білу гірчицю. Скошують, тільки-но викине цвіт. За шість років керівник школи дачників при Київському клубі органічного землеробства Олена Почтарьова, 46 років, розробила цілину на пухкий ґрунт.

— Мали ділянку на схилі. Забита, забур'янена, отруєна хімією земля. Зараз стаєш і нога грузне по кісточки, така стала пухка. Є хімічні препарати, які знищують бур'ян, посилюють урожай, але це разова шокова дія на ґрунт.

За два-три роки сидерати повністю виводять хімію із землі. Для кращого ефекту Олена Почтарьова радить збагатити землю органічними препаратами, у складі яких є 86 необхідних мікроорганізмів. Вони живлять, відновлюють родючість і розпушують ґрунт.

— На землі, яку не обробляли понад три роки, найкраще посадити три культури за принципом землеробства індіанських племен майя. На одному квадратному метрі садили по насінині кукурудзи, квасолі та гарбуза. Бобова рослина збагачувала ґрунт азотом. Кукурудза давала тінь. Гарбуз усе заплітав і не давав рости бур'яну, утримував вологу.

Індіанці збирали врожай, а бадилля залишали. Воно перегнивало. Навесні, не перекопуючи ґрунту, палицею робили ямки, сіяли таке саме насіння.

— На занедбаному полі в перший рік обробітку краще посадити кавуни, гарбузи чи інші бахчеві. Бадилля заглушить бур'яни. Наступного року їх буде менше. Перегнилі рослини розпушать землю.

Перед тим радить скосити бур'ян і залишити. Для насіння висапати ямку. Згодом обробляти землю лише навколо корча.

Зараз ви читаєте новину «На занедбаному полі садять кавуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі